Útmutató a legkirályabb gyakornoki önéletrajzhoz

HR-esként rengeteg önéletrajzot nézünk meg nap mint nap. A „felnőttek” is gyakran unalmas anyagokat raknak össze, de a pályakezdők / egyetmisták helyzete még rosszabb, hiszen nem tudják munkatapasztalattal teletömni. Nekik pláne fontos, hogy valamivel kitűnjenek a tömegből. Ehhez olvashattok itt ött tippet.

  1. Brainstormingoljunk. Használjuk vezérfonalként azt a gyakornoki hirdetést, amire jelentkezni szeretnénk. Ennek mentén nézzük végig, hogy mik vannak benne összefoglalva. Így könnyebben tudjuk összegyűjteni azokat a részeket, amiket valóban érdemes bele írnunk az önéletrajzunkba. Nyivlán bele kell írni a sulit, de az abban végzett projektmunkákat, egyéb tevékenységeket, önkéntskedést, bármit bele írhatunk. Legyen egy „mester-lista”, amiben minden benne van, és ebből a listából húzzuk ki azokat, amik az adott pozícióhoz nem kellenek.
  2. Bontsuk megfelelő szekciókra a CV-t. NEm kell túlbonyolítani, és célszerű az oktatással kezdeni. Ezt kiegészíthetjük díjakkal, veresenyeredményekkel, stb. Utána ha van, írjuk be a munkatapasztalatunkat is. Aztán jöhet egy egyéb tevékenységekről szóló rész is. A végén pedig szerintem érdemes kibontani kicsit az érdeklődési kört is, mert az nagyon jó pont ha látják, hogy van valamilyen elképzelésünk a pályánkról.
  3. Figyeljünk a sorrendiségre, a visszafelé haladó kronológia szerintem még mindig tök jó 🙂 És ha már elhagytuk a felsőoktatásban a második félévünket, akkor ne írjuk be a középiskolát, kivéve akkor ha vaklami oknál fogva ez nagyon releváns.
  4. Tegyük össze az információkat egybe. Nézzük meg, hogy mennyire vág egybe a valósággal és az adott álláshirdetéssel a tartalom. Mit közvetít a mondanivaló? Mit gondol valaki, ha a kezébe adjuk? Mennyire értelmezhető, hogy mi történt velünk?
  5. Szerkesszük és formázzuk meg az önéletrajzot. Férjen bele egy oldalba. Legyen szellős, könnyen olvasható, esztétikus. Nem kell túl dizájnolni, és nem kell teleírni hülyeségekkel. Főleg a szokásos lufikkal sem. És könyörgöm, hagyjátok ki azt, hogy grafikonokon / diagramokon ábrázoljátok, hogy mennyire tudtok kommunikálni vagy szöveget szerkeszteni 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek