Hogyan találjunk munkát tapasztalat nélkül?

Hogyan találjunk munkát tapasztalat nélkül?Munkát találni nem könnyű. Vannak, akiknek viszonylag gyorsan sikerül: ők általában azok, akiknek nagyon piacképes a végzettségük és még tapasztaltak is, ráadásul 1-2 nyelvet is tudnak tárgyalóképes szinten. Sokkal nehezebb dolguk van azonban azoknak, akik pályakezdők, igazán releváns tapasztalattal még nem rendelkeznek, csupán a papírt és a lelkesedést tudják felmutatni. Szerencsére azonban nekik sem kell lemondaniuk arról, hogy szereznek egy jó állást, csupán tudniuk kell jól keresni, hogy megtalálják azt, ami számukra ideális.

A tapasztalat-paradoxon

A legtöbb pályakezdőt nagyon érzékenyen érinti, hogy a hirdetések zömében szerepel, hogy elvárnak néhány év tapasztalatot – de honnan legyen, ha mindenhová csak tapasztalattal akarják felvenni az embert? Ez nagyon sokáig tűnhet megoldhatatlan problémának, a többség azonban előbb vagy utóbb mégiscsak bekerül valahova. Onnantól pedig már könnyebb a helyzet.

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy ezt az akadályt hamarabb legyőzzük:

  • Szakmai gyakorlatok. A tapasztalat hiányát tompítani lehet azzal, hogy már a tanulmányok végzése közben járunk szakmai gyakorlatra. Így azért lehet némi rálátást szerezni a szakmára, nem teljesen nulláról kezdünk majd betanulni a konkrét munkába. Az önéletrajt készítése során minden ilyen gyakorlatot tüntess fel!
  • Keress gyakornoki helyeket! Van egy tévhit a köztudatban a gyakornoki állásokkal kapcsolatban, mely szerint ezek nem fizetnek, csak ingyen munkaerőt keresnek gyakorlatért cserébe. Nos, ez 10-15 éve valóban elég gyakran előfordult, különösen néhány szektorban, de ma már nem jellemző – senki nem akar ingyen dolgozni, a gyakornokok sem. Nyilván nem annyit kap az ember egy gyakornoki pozícióban, mintha teljes értékű munkaerő lenne, de kezdetnek ez sem rossz.
  • A kezdő pozíciókra jelentkezz! Szinte minden szakmában vannak kifejezetten kezdő helyek, érdemes ezekre jelentkezni, ahelyett, hogy azoknál a munkáltatóknál próbálkoznál, akik egyértelműen előírják a sok év tapasztalatot. Jó néhány cégnél szívesen vesznek fel kezdőket, mert nekik még nincsenek berögzült módszereik, ők tudják megtanítani nekik az adott cégnél használt eljárásokat, rendszereket. Ha már van egy kis szakmai gyakorlatod, volt gyakornoki munkád, akkor próbálkozhatsz olyan helyeken is, ahol 1-2 év gyakorlatot kérnek.

Az üres önéletrajz problémája

Igen, kicsit kínos, amikor a CV-ben a szakmai tapasztalat résznél alig van valami, de mindenki elkezdte valahol. Hogy ne fél oldalas legyen az önéletrajzod, a tapasztalataid helyett emeld ki a képességeidet! Minden tanulmányi versenyt, eredményt, önkéntes munkát beleírhatsz, ami valamilyen szinten kapcsolódik a területhez.

Leírhatod, hogy gyorsan tanulsz, szereted a kihívásokat, ezt alátámaszthatod pár elvégzett tanfolyammal is, még ha nem is feltétlenül relevánsak a megpályázott pozíció szempontjából. Nagyon sokszor szívesebben fogadnak egy lelkes, láthatóan tanulni vágyó fiatalt, mint egy pár év tapasztalattal rendelkező, ám kissé fásult munkaerőt.

Tippek karrierváltóknak

Amikor tapasztalat nélküli munkakeresésről beszélünk, legtöbbször az iskolapadból éppen kiesett fiatalokra gondolunk, pedig nem csak ők lehetnek abban a helyzetben, hogy releváns gyakorlat nélkül szeretnének munkához jutni.

Előfordul, hogy évek óta a munkaerőpiacon lévő felnőttek döntenek a karrierváltás mellett, és tanulnak meg egy teljesen új szakmát. Nos, nekik sincs könnyebb dolguk, sőt: az ő korosztályukban általában már igencsak tapasztalt munkaerőt lehet találni szinte bármely területen, nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy miért éppen őt kellene felvenni az adott pozícióra.

Karrierváltás esetén érdemes lehet a bemutatkozásra, motivációs levélre egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, és elmesélni, hogy miért is próbálkozol teljesen más területen, mint korábban. A pénz nem a legjobb indok, még ha ez is a valóság – inkább arról írj, mennyire érdekel az adott terület, és mennyire motivált vagy.

Egy jól megírt önéletrajz és motivációs levél nagyon sokat segíthet abban, hogy könnyen induljon a karrier, vagy nehézségek nélkül váltsunk más területre. Ha kell, érdemes szakember segítségét is kérni ezek megírásában!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek