Milyen titkokat rejt egy önéletrajz?

Mindannyiunknak vannak emlékei olyan hibákról, amik mindig ott fognak motoszkálni a fejünkben. Én is tudnék sorolni egy csomó álláslehetőséget, amit nem kaptam meg, ösztöndíjakat, amikről lemaradtam a saját hibámból, rossz döntéseket, bénázásokat, stb. Biztos nektek is vannak hasonló dolgok.

De mi történne akkor, ha ezeket mind leírnánk egy listára? Hogy nézne ki ez egyáltalán?

Ezzel foglalkozott a Princeton Egyetem pszichológia professzora, Johnnaes Haushofer foglalkozott. Zseniális ötlete volt. Elkészítette a saját önéletrajzát, de nem úgy, ahogy azt szoktuk. A szakmai tapasztalatai és sikerei helyett leírta az összes kudarcát és rossz döntését. Képzéseket, amiken nem vett részt. Az összes ösztöndíjat, támogatást, mindent, amit elbukott. Az összes rossz megítélést kapott, vagy visszautasított publikációját. Na de mire is jó ez?

Haushofer egy interjújában kifejtette, hogy szerinte minden önéletrajz titkokat rejt, egyszerűen a természetéből adódóan.

A nagyon sok dolog kudarcba fullad (már az is kudarcnak számít, amit csak szeretnénk, de meg sem próbálunk), és ezek általában láthatatlanok. A sikerek/eredmények azonban láthatók. Így egy önéletrajzból az esetek nagy részében az jön le, hogy az embereknek minden összejön. (Hangsúlyozza, hogy a nagy részükben) Befejezte a sulit, lett munkája, van tapasztalata, volt versenyen, kapott díjat, előléptették, stb. Ezzel egyet tudok érteni, naponta rengeteg önéletrajzot nézek át, és sokszor irigy vagyok, aztán pedig haragszom magamra, hogy miért nem mentem informatikusnak, akkor előrébb járnék mint most.

Szóval a lényeg, amit Haushofer át akarna adni ezzel az egésszel, hogy tudatosítsa, hogy mindenkinek a sikerei száz meg száz kudarccal együtt jönnek. Egy önéletrajz nem tükrözi azt, hogy amit elértünk, azt milyen áron, mennyi befektetett energiával, milyen szenvedések árán sikerült kiharcolni.

Lehet hogy valakinek van egy menő állása, de előtte 50 interjún járt. Lehet hogy valakit előléptettek, de az egy év kínlódást jelent egy másik projekten.

Szóval gondoljuk át, hogy ezeket hogy mérlegeljük?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek