Hogyan osszuk be a kezdőfizetésünket

Amikor először kezdünk el fiatal korunkban pénzt keresni, nehéz azt beosztani. Én is bele estem ebbe. Örültem, hogy végre van saját pénzem, el is vertem tisztességesen 🙂 Úgyhogy most írunk nektek fiataloknak (De másoknak is megfogadandó) egy kis összefoglalót, hogyan érdemes nekiállni a pénzetek önmenedzselésének.

  1. Csináljunk egy költségvetést. Sokkal gyorsabban elmegy az a fizu, mint gondolnánk. Könnyű úgy érezni, hogy fúúú most milyen sok pénzt kaptunk végre, 10szer anynit mint a zsebpénz, de nem tart örökké. Érdemes hónap elején összeírni, hogy mik a folyamatosan felmerülő kötelező költségeink (bérlet, telefon, adott esetben lakás, stb.), illetve az adott hónapban mit akarunk kifizetni még. A maradékból pedig fenn tudjuk tartani magunkat, és ebből kell a spórolást is megoldanunk.
  2. Mindenképp számítsuk bele a költségvetésbe, hogy ha van diákhitelünk, vagy más egyéb törelsztendőnk.
  3. Tervezzük meg a megtakarításainkat. Persze rémisztő lehet a gondolat, hogy honnan fogunk egy lakásra összegíűjteni a kis pályakezdő fizetésünkből. De ha csak egy ötöst félrerakunk minden hónapban, egy év alatt az 60 ezer 🙂 És a lényeg, hogy mindig egyből rakjuk el ezt fizetéskor, kezeljük úgy, mint egy kötelező költséget.
  4. Rakjunk össze egy SOS vészutartalék keretet is. Ha hirtelen kell valami vészhelyzetben, akkor jó ha van mihez nyúlni. Ezt idővel célszerű majd gyarapítani.
  5. Vezessük nyomon a költéseinket. Akár egy számlatörténetből, akár úgy, hogy elrakjuk az összes blokkot, stb. Utána nagyon jó statisztikákat tudunk csinálni belőle 🙂

1 thought on “Hogyan osszuk be a kezdőfizetésünket”

  1. Jó tanácsok, én is pont így szoktam. De kicsit szemtelennek érzem a lakás kérdésnél azt a szmájlit. Gondolkozzunk már. Mi az a 60 ezer forint évente? Ha havonta teszünk el annyit, ami valljuk be igen nehéz, akkor is legalább tíz év kell egy lakás árához!
    Nem bonyolult kiszámolni, hogy akkor évi 60 ezerrel 100 évig is gyűjtögethetnénk.
    Persze utána boldogan élhetünk, csak addig nehéz, nem? 😉

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek