Ezek lesznek a hiányszakmák a következő években

Egy friss kutatás szerint gépészmérnökökből, illetve villamosmérnökökből lesz a legnagyobb hiány az elkövetkező években. Emellett az is kiderül a tanulmányból, hogy többek között ezekre a szakmákra is igaz, hogy nehezebb érvényesülnie a friss diplomásoknak.

Tízből négy cég szerint a gépészmérnökökből lesz a legnagyobb hiány 2017-ig a magyar gazdaságban, míg minden harmadik vállalat villamosmérnök-hiányt prognosztizál, akiket a jármű és közlekedésmérnökök követnek, derül ki a HVG HR Center megbízásából készített kutatásból, amely a közép- és nagyvállalatok terveit és diplomás munkaerővel kapcsolatos igényeit vizsgálta.

A kutatásból kiderült, hogy a cégek jobban preferálják a pár éves tapasztalattal rendelkező munkatársakat, minden hetedik-nyolcadik nyitott pozíció szól csak pályakezdőknek. Ez az arány gépmérnököknél 20 százalék, villamosmérnököknél 17-18 százalék, tehát itt jóval nagyobb a kereslet a fiatalok iránt.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, milyen problémák vannak a pályakezdők munkára való felkészültségével. Minden harmadik cég a tapasztalat hiányát említette, ami a nyelvtudásbeli hiányosságoknál is fontosabb. A cégek ötöde szerint a fiatalok beilleszkedése sem megy mindenütt simán, de kiemelték az önálló munkavégzés, a kreativitás, a csapatszellem és a kommunikációs készségek fejlesztésének fontosságát is.

Forrás: Index.hu

1 thought on “Ezek lesznek a hiányszakmák a következő években”

  1. már a középiskolában el kéne kezdeni a mérnöki pályára való felkészülést, felkészítést pl.
    a reál tárgyak megszerettetésével és a megfelelő, jó oktatással

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek