Tendenciák a munkaerő-piacon, nőként

Sokat beszélünk a nemek közötti különbségekről a munkaerő-piacon. Általában sajnos a férfiak felé billen a mérleg nyelve. Az alábbi kutatást a McKinsey& Company végezte, és Észak-Amerikára vonatkozik. De, mint tudjuk, sok a hasonlóság, ami az USA-ban van, nálunk is releváns lehet. Emiatt viszont a cikk tartalmát kezeljétek fenntartásokkal.

  1. A menedzseri pozíciók 62 százaléka férfiak kezében van, míg a nőké csak 38 százalék. Minél magasabb  a pozíció, ez az arányszám annál inkább a férfiak felé dől.
  2. A nőknek kisebb az esélye arra, hogy magas beosztású, szenior vezetőkkel kerüljenek napi/heti szintű kapcsolatba. Ez kifejezetten vonatkozik az informális interakciókra.
  3. A nőket gyakrabban keverik össze junior vagy gyakornok kollégákkal. Ma már hála istennek sok fiatal nő tud viszonylag magas pozíciókba kerülni. De amikor egy négy éve a cégnél dolgozó hölgynek azt mondják a liftben, hogy „bocsi, de ezen az emeleten nincs keresnivalója a gyakornokoknak”, akkor az gáz 🙂
  4. A nőket gyakrabban éri mikro-agresszió, pl. szexuális hangvételű „beszólások”, kéretlen udvarlás, stb.
  5. A nőknél nagyon nagy az esély arra, hogy ők legyenek egyedül nők egy csapatban. Egy nő 10 férfival egy irodában nem szerencsés sokszor, bár azért a civilizáltabb helyeken ezzel nem kellene, hogy probléma legyen.
  6. A nők ugyanannyit tárgyalnak a béremelésről, mint a férfiak, ebben nem igazán találtak különbséget.
  7.  A nők nagyobb hányada állítja, hogy a női lét inkább akadály, mint sem előny.

1 thought on “Tendenciák a munkaerő-piacon, nőként”

  1. A 7-es pontról tudnék mesélni…Sajnos sok helyen a felvételiket teszteket nem engedik elkezdeni nőknek,teljesen mindegy,hogy addig is hasonló munkakörben dolgozott.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek