Önéletrajz: PDF vagy Word dokumentum?

Kész van a szuper CV, már csak be kell nyújtani, hogy megszerezze nekünk az állommelót. Frissítettük, kiemeltük a lényeget, megmutattuk, hogy mennyire transzferábilisak a skill-jeink, és százötvenszer átnéztük, nehogy legyen benne helyesírási hiba. Az egyetlen kérdés az maradt: „Milyen formátumban küldjem el?” 

A válasz bonyolultabb, mint gondolnánk. Én mindig azt mondom, hogy PDF, de nézzünk meg most több érvet is a PDF és a DOC formátum mellett. A karriertanácsadók véleménye sem egyezik mindig ebben a kérdésben.

A DOC ellen szól, hogy olyan formátumban nem jó ötlet hagyni, ami bármikor véletlenül megváltozhat. Egy másik gépen, más verzióba konvertálva elcsúszik, vagy kitörlődik belőle valami, bármi… Akinek szól, annak a fényesre polírozott verziót kell látnia. A PDF-be nem tudnak (olyan egyszerűen) beleszerkeszteni. Ne adjuk el az előnyünket vagyis az anyagunkat csak úgy.

Ezekkel az érvekkel nehéz vitatkozni, elég egzaktak és érthetők. Azért a dolog nem ennyire fekete-fehér. Mindkét típusnak lehetnek előnyei és hátrányai. Ez attól függ, hogy hova és hogyan küldjük. Ha e-mailben küldjük, akkor mehet a PDF, mert az többnyire vírus-mentes, és megtartja a formázását is.

Azonban ma már nagyon sok automata ellenőrző, szűrő szoftver létezik a cégeknél, amik bizonyos kulcsszavakra keresnek rá az anyagunkban. Egy PDF fájlból pedig nehezebben olvassa ki a szükséges információkat egy ilyen program. Bár ezek már egyre megbízhatóbbak, mindig adódhatnak problémák. Végső soron pedig eredményezheti azt, hogy el sem jut egy valódi emberhez az anyagunk.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor küldjük el mind a kettőt. Mondjuk ha a LinkedIn-en keresztül jelentkezünk, vagy csak egy fájlt lehet csatolni, akkor nem tudjuk ezt megtenni.

Szummázva. Ha automata rendszeren keresztül jelentkezünk, jobb a word. Ha nem, akkor a PDF.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek