Szabadságtervezés a nehéz időkben, vezetőként

A pihenés most nagyon felértékelődik minden tekintetben. Nem csak az előbbi témák kapcsán, de a fizetett szabadnapok alkalmával is.

Fontos, hogy vezetőként ne vonjuk meg magunktól a normálisan eltöltött szabadságot. Biztosan sokatok fejében megfordul, hogy „nem hagyhatom most ott a csapatot”, vagy „muszáj itt lennem, nem állhatunk le”. Ezek mind nagyon nemes gondolatok, de Ti ugyanúgy megérdemlitek a pihenést, mint bármelyik kollégátok. Sőt! szükség is van rá!

Nagyon hasznos, ha időarányosan be tudod tervezni a saját szabadságaidat. Csak akkor tudsz eredményesen és hatékonyan irányítani egy csapatot, hogy Te magad is kellően kipihent vagy. Ezért menj el te is 1-2 nap szabadságra, amikor tudsz.

Sokat segíthet, ha egy picit előre dolgozol és néhány feladatot befejezel korábban. Ha a péntek nap végéig szóló határidőt teljesíted már csütörtök nap végére, akkor igazán elmehetsz egy péntekre Te is. Ráadásul az sem előnyös, ha felfgyűlik a szabadságod, és az év utolsó részében kell majd túl skoat távol lenned.

Ha sikerült betervezned a szabadnapjaidat, akkor érdemes megfontolnod néhány dolgot. Nagy a csábítás, hogy belenézz az e-mail-ekbe? Úgy érzed, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lenned akkor is, ha szabin vagy? Szinte kötelezőnek gondolod, hogy fel kell venni a telefont is? Azt javasoljuk, hogy ezeket a helyzeteket kerüld, amennyire lehetséges, hiszen csak így fogsz tudni igazán pihenni, és másra koncentrálni. Ha mégis ragaszkodsz ehhez, akkor azt tanácsoljuk, hogy egy rövid, meghatározott időszakot különíts el a napodból, amikor csak az e-mail-ek megválaszolásával foglalkozol, és a legeslegfontosabb telefonokat elintézed. Mondjuk késő délután egy óra hossza, maximum. Fontos, hogy megtartsd a kereteket.

Vezetőként nem jó minta, ha ezt a fajta példát állítod a kollégák elé, hiszen akkor ők is azt fogják érezni, hogy a szabadság alatt is „dolgozni kell.”

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek