Milyen tulajdonságokat keresnek a pályázókban a munkáltatók?

Alapvetően ezt a cikket inkább a pályakezdőknek szánjuk. Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy mik valójában a fontos személyiségjegyek, tulajdonságok és skill-ek, amiket keresnek a munkáltatók.

Ha pályakezdők toborzásáról van szó, akkor a formális oktatással szemben általában erősebben esik latba a hozzáállás és az alkalmasság. A technikai tudás is fontos természetesen, de ezek megléte inkább csak az első rostán való átjutáshoz szükségesek. A személyes kvalitásokat, hozzáállásbeli dolgokat, és általános képességeket sokkal inkább figyelembe veszik, ezek sokkal kritikusabbak, hiszen a technikai skill-ek könnyebben tanulhatók.

A reziliencia, vagyis az állhatatosság, kitartás is gyakran jelenik meg a munkáltatók kívánságlistáján. Ezek alatt leginkább a a kritika megfelelő fogadását, a nehézségek ellenére is fenntartott motivációt, és a nyomás alatti higgadtságot kell érteni. Ezek szinte minden munka velejárói.

A munkához való hozzáállás is nagyon fontos elvárás. A rugalmasság és a verbális kommunikáció megfelelő képessége is számít a legtöbb esetben. (lényegében az, hogy mennyire tudja magát az interjún eladni).

Több felmérés is igazolja, hogy a munkáltatók azért nem vesznek fel egy pályakezdőt, mert egyszerűen nem megfelelő a hozzáállása. Túl sokat akar, nagyok az elvárások, cserébe nincs benne szakmai alázat, stb.

A munkáltatók arra panaszkodnak a pályakezdők esetében, hogy alapvető hiányosságokkal küszködnek sokan, szóbeli, írásbeli és numerikus értelemben is. Ezek a mindennapi egyszerű feladatokban is ki fognak jönni, mint például egyszerű szövegértelmezés, írásbeli riportok gyártása, összefoglalni valamit szóban egy meetingen, vagy egyszerűbb számításokat elvégezni azért, hogy a numerikus adatokból valami fogyasztható mondanivalót tudjunk csinálni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek