Hogyan hat a vezető hangulata most a beoszttotjaira?

A vezető szerepe békeidőben is megkérdőjelezhetetlen abban, hogy milyen hangulat uralkodik a csapatán belül. Ez most még fontosabb, és még inkább tudatosan kell foglalkoznod saját magaddal, hiszen a vezetői hozzáállásod, hangulatod teljes mértékben kihatással van a munkatársaid érzelmi állapotára.

A Te érzelmi állapotod „ráragad” a csapattagjaidra, sokkal könnyebben, mint gondolnád. Ha ideges és feszült vagy, akkor a munkatársak is azok lesznek. Ha bizonytalan vagy, ők is aggódni fognak. Viszont, ha nyugodt vagy, és higgadtan kezeled a helyzetet, az nekik is sokkal nagyobb biztonságérzetet ad.

Nagyon fontos, hogy bizalmi légkört tudj megteremteni. Különösen nagy a jelentőssége annak, hogy olyan vezető irányítsa a csapatot, akitől félelem nélkül lehet kérdezni, vagy véleményt formálni, és aki a megfelelő mennyiségben és minőségben osztja meg az információkat. Semmi sem rosszabb, mint a bizonytalanság, ezért kell, hogy a kollégák értsék, mi miért történik. Ha valamire nem tudsz válaszolni, nyugodtan elmondhatod, hogy nincs nálad a válasz, ahelyett, hogy feltételezésekbe bocsátkoznál.

Önmagában a bizalom még nem elég azonban. A megváltozott helyzetben is világos és tiszta, ámde reális célokat kell kitűznöd a csapatod elé, amivel tudnak is azonosulni. Ők csak akkor fognak hinni ezekben a célokban, ha Te magad is elhiszed, hogy meg tudjátok csinálni együtt!

Azzal tudod fenntartani az irányítóképességed a leginkább, ha az előbbi gondolatok mellett a saját komunikációs stílusodra is ügyelsz. A higgadt hangsúlyozás, a megnyugtatás, gondoskodás, odaforduló és aktívan hallgató odafigyelés kulcsfontosságú. Ha ezek megvannak, a csapat bízni fog benned, és követni fogja az általad adott utasításokat. Ezek mind-mind a karizmatikus vezető ismérvei.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek