4 válasz arra a kérdésre, hogy „mikor tudsz kezdeni?”

Nagyon sokan azt hiszik, hogy mindenképp azon fog múlni a pályázatuk sikeressége, hogy erre a kérdésre mit válaszolnak. Mindenki tudja, hogy minden keresés egy üres pozícióra sürgős, és már tegnapelőttre kell az ember. Ezért a legtöbben hajlamosak pánikszerűen rávágni azt hogy „holnap”, vagy „azonnal, stb.

Nem mindig ez a legjobb módszer, és itt is taktikázni kell. Mindig lesz egy munkaügyi adminisztrációs időszak, el kell intézni ezt-azt, stb. Alapvetően négy verzió létezik ilyen esetben:

  1. Amikor azonnal tudunk kezdeni, az se jelentse azt, hogy „másnap”. Higgyétek el, sok ilyennel találkozom. Aki épp állást keres, és nagyon lelkesen akar már kezdeni, az tényleg ezt szokta mondani, és látom is rajta, hogy komolyan gondolja. Nem fog menni a legtöbb esetben, és mikor elmondom nekik, hogy miért nem, akkor belátják, hogy tényleg nem tudnak elintézni addig egy csomó mindent. Ilyenkor a jó válasz az, hogy „Átgondolom a lehetőséget, és néhány napon belül munkába tudok állni, amennyiben minden rendben megy, és úgy érzem, hogy ez tényleg a nekem való lehetőség.”
  2. Amikor felmondási időnk van, akkor egyszerűbb a helyzet, hiszen ez elég jó hivatkozási alap. Ez a leggyakoribb eset egyébként.
  3. Amennyiben az a speciális helyzet áll elő, hogy a felmondási időnk után nem tudunk vagy szeretnénk egyből kezdeni, akkor ezt már a kiválasztási folyamat legelején jelezzük. Ha szeretnénk lezárni projekteket, vagy munkán kívüli dolgokat intéznénk, vagy egyszerűen egy kis szünetre van szükségünk bármilyen indok miatt, akkor ezt mihamarabb jelezzük, és legyünk konkrétak ezzel kapcsolatban.
  4. Ne beszéljünk mellé. Sokkal egyenesebb, ha nem taktikázunk más álláspályázatok miatt későbbi munkakezdési határidőkkel, vagy próbálunk más trükköket bevetni, hogy időt nyerjünk. Ebben a témában abszolút nyerő, ha nyíltak és őszinték vagyunk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek