Alap kérdések, alap válaszok

Ne félj az állásinterjún!

Egy állásinterjú ijesztő lehet. Itt egy pár tipp, ami segíthet a rémület leküzdésében 5 trükkös interjúkérdésnél.

Annak a lehetősége, hogy egy beszélgetést kell egy olyan idegennel folytatni, aki uralja szakmai és pénzügyi sorsunkat, ijesztő lehet, efelől nincs kétség.

Néhány előzékenység viszont elűzheti a rémületet ezzel az 5 trükkös kérdéssel kapcsolatban, és segíthet az ideges álláskeresőknek önbizalmuk növelésében.

„Miért alkalmazzunk?”

Amikor ezt a kérdést hallod, a gondolataid automatikusan azon dolgok felé terelődnek, amiket szeretnél. Például azt hiszed, hogy azért kellene alkalmazniuk, mert sokat dolgoztál azért, hogy idáig eljuss, vagy, mert a számlákat kell fizetned, vagy, mert ez a munka segíthet a karriered előrelendítésében. Ezek a dolgok igazak lehetnek, de amikor válaszolsz, arra összpontosíts, hogy a jelenléted a munkahelyen hogyan segítheti munkáltatóid és céljaik megvalósítását, hogy azt kapják, amit szeretnének. Szóval mit is szeretnének? Gondolkozz el rajta egy kicsit, mielőtt az interjú elkezdődik. Próbáld megérteni az ő érdekeiket is!

„Miért akarsz itt dolgozni?”

Ez a kérdés nem arra irányul, hogy „Miért keresel munkát?”, helyette azt kérdezi: „ Miért ITT keresel munkát?”. Más szavakkal élve, mit tartasz vonzónak ezzel a céggel vagy szervezettel kapcsolatban, amit máshol nem találtál meg? Az adott cég vagy munka hogyan illik a személyiségedhez, az végzettségedhez, a speciális képességeidhez, a hosszú távú céljaidhoz, vagy az álláskeresési igényeidhez? Amikor erre válaszolsz, gondolj át minden lehetséges tényezőt, ami jól illik a cég terveihez, és világíts rá ezekre a részletekre.

„Hol látod magad 5 éven belül?”

Persze nem tudhatod, mit hoz a jövő, senki sem tudja. Csak a jövőbeli hosszabb céljaidról érdeklődnek, és hogy van-e kapacitásod tervezni, álmodni, és előre nézni.

Nem napról napra élsz, és fizetési csekkről a következőre. Felismered, mit tartogathat a jövő, és az adott szabad pozíció. Légy őszinte elképzeléseidről.

„Vázold legnagyobb gyengeséged!”

Senki sem szeret a gyengeségeiről és hibáiról beszélni egy interjú közben. Ha ezzel a csavart labdával találkozol, ne pánikolj. Szimplán írj körül egy területet vagy egy tudáskészletet, amiben keményen kellett dolgoznod és kemény tanulságokat sajátítottál el. Például, ha nem szeretsz közönség előtt beszélni, írd le, hogyan gyakoroltad és fejlődtél ebben a közegben az elmúlt évek alatt. Másik jó taktika, hogy a gyengeséget pozitív tulajdonsággal párosítod. Például, ha lassan hozol meg döntéseket, az azért van, mert szeretnéd a legjobb lehetőséget választani, és minden eshetőséget próbálsz átgondolni, hogy ne hibázz.

„Miért hagytad / hagyod el korábbi / jelenlegi munkahelyed?”

Ha van jelenleg állásod, miért hagyod ott? Ha esetleg jelenleg nem dolgozol, mi történt az utolsó munkáddal? Önkéntesen hagytad ott? Ha igen, miért?

A nehéz kérdések a múlt (vagy jelenlegi) munkahelyzetről kizökkenthetik a meginterjúvolt személyt. Ha viszont a válaszaid rövidre és pozitívra fogod, gyorsan átléphetsz ezen a kérdésen és céltudatos személyként tűntetheted fel magad, aki új lehetőségeket keres. Ne hazudjunk erről. Sose szidalmazzuk korábbi munkahelyünket vagy főnökünket. Amennyiben azért szeretnék munkahelyet váltani, mert valamivel elégedetlenek vagyunk, akkor ezt az állásinterjún nagyon óvatosan, demokratikusan, és lehetőleg minél kevesebb negativitással tegyük!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek