Már századjára is újra kell kezdeni az önéletrajzírást? IGEN!

Ezt most nehéz lesz olvasni, főleg ha már egy jó ideje tartó álláskeresés kellős közepén vagy. De vegyél egy nagy levegőt, és nyelj egy nagyot utána, mert most a nulláról kell elkezdeni a rezümé felépítését. Tudom, amikor már százat megcsináltál, idegesítő lehet ezt hallani. Eléggé rombolni tudja a motivációt…

DE!

Ha már régóta nem jönnek azok a fránya állásinterjúk, de még a telefonos screen-elések sem, akkor itt valami bibi lehet, nem?  Hiába mozgattuk meg a hálózatunkat, hiába jártunk utána mindennek. Ilyenkor érdemes lehet azt mondani hogy „Format/C:” és elölről kezdeni más mentalitással.

Ha azt akarod újraírni, ami már a lapon van, akkor leszűkíted a lehetőségeidet. Az már ott van. Azt hiába írod át, a lényege ugyanaz marad. Ezért kell újra nekifutni teljesen.

Ha a formátum, a bekezdések, a betűtípus nem stimmel, nem klappol, nem tudjuk az eredeti tervünkbe beleszerkeszteni azt, amit mondani szeretnénk, akkor ne elégedjünk meg azzal hogy ezeket módosítjuk! Például ha vázlatpontokba szedjük a szakmai tapasztalatainkat, de volt egy váltás a karrierünkben, vagy egymáshoz nem szorosan összefüggő dolgokat csináltunk, akkor is törekedjünk arra, hogy egymásból jól következzenek a dolgok. A tobrozót az érdekli, hogy mit és miért csináltunk, miért váltottunk, mik voltak a motivációink. Ezt nem kell részletezni, főleg ha csúnya véget ért pályafutásunk valahol. De a dolgok miértje legyen az olvasó számára is érthető. Mert ez érdekli őt. Legyen kohézió a leírtakban. Értessük meg az olvasóval, hogy mi történt a váltások között!

Ez végső soron azért nagyon fontos, mert tényleg csak pár másodpercet töltenek azzal, hogy átfussák az önéletrajzunkat. Mert egy nap több százat is megnéznek. Ezért ha bármilyen kétely, vagy félreérthető dolog van benne, akkor nagyon nagyon romlanak az esélyeink.

A lényeg, hogy az önéletrajz egy történetet meséljen el, aminek van eleje, van közepe, és van vége.

Egy példa. Ha Sales Manager pozícióra pályázunk, akkor tök jó ha leírjuk, hogy mennyire jó Sales-esek vagyunk. Persze az az alapja, de hát menedzserek leszünk nem? Akkor a menedzseri kompetenciáknak kell látszódnia a CV-ből. És hogy hogyan jutottunk oda, arra a szintre, hogy mi „egyszerű” sales-esként meg merünk pályázni egy menedzseri pozíciót. Erre kell rávezetni az olvasót. És ehhez egy két sor beékelése nem lesz elég.

Ezért néha jó újrakezdeni. Ha valami nem megy így, majd menni fog máshogy, ezt tartsuk észben mindig!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Sokszor kedvezőtlen, kellemetlen körülmények között hagyjuk el a munkahelyünket. Kirúgtak, mert hibáztunk?  Nézeteltérésünk volt a főnökünkkel?  Borzalmasak voltak a munkahelyi körülmények? Egyszerűen csak kiégtünk? Hogyan nyilatkozzunk egy állásinterjún, ha előző