Álláskeresés pályakezdő keresztfélévesként?

Graduated!Ha keresztféléven végzünk, és a tél kellős közepén akarunk a felsőoktatásból a munkaerő-piacra lépni, akkor egy kicsit speciálisabb helyzetben vagyunk. A legtöbben nyáron végeznek, ezért a cégek is úgy vannak berendezkedve, hogy ekkor toboroznak frissdiplomásokat és gyakornokokat. Év végére már be is tanulnak az emberek, pont akkor, amikor mi végzünk az iskolában. Persze mondhatjuk azt is, hogy ilyenkor könnyebb kitűnni a jelentkezők közül, mert kisebb a konkurencia. Ám keresztfélévesként is nehéz a munka világába történő átváltás. Szeretnénk most felsorolni nektek néhány jó tanácsot ilyen esetre!

  1. Egyszerre csak egy probléma!

Egyszerre csak egy probléma összpontosítsuk a figyelmünket. Ha túlságosan a jövőre koncentrálunk, akkor a jelenben levő felelősségeinket könnyebben elhanyagoljuk. Még előttünk áll a záróvizsga, ami egy nagyon fontos esemény az életünkben. Már jóval a végzés előtt érdemes nekiállni az álláskeresésnek, de ez nem mehet az utolsó vizsgák rovására! Most ezek a legfontosabbak. Elsősorban még az iskolára fordítsuk figyelmünket. Így is elég pánik-helyzet az államvizsga, ne adjunk hozzá fölösleges plusz idegeskedést az álláskereséssel. A végén emiatt elfelejtjük leadni a kikölcsönzött könyvet a könyvtárba, vagy egy utolsó féléves tantárgyat elfelejtünk felvenni a Neptunban. Ilyen apró figyelmetlenségek miatt könnyen elhalasztódhat a diplománk átvétele…

  1. Határozzunk meg egy földrajzi célterületet!

A legáltalánosabb variációk az alábbiak:

  • Végzés után hazaköltözünk.
  • Végzés után az egyetem, főiskola városában maradunk.
  • Végzés után Budapest minket is beszippant.

A legtöbb végzős általában úgy van vele, hogy oda költözik a diploma megszerzése után, ahol az első munkahelyére felveszik. Aztán ha nem tetszik a meló vagy a város, akkor majd idővel lelép. Ez azonban gondos tervezést és mérlegelést igényel. Ha decemberben végzünk, és pontosan tudjuk, hogy hol szeretnénk munkát keresni majd, akkor már akár októberben átállíthatjuk földrajzi helyünket a LinkedIn-en a célterületre, és elkezdhetünk arrafelé kutatni. Ha biztosan tudjuk, hol leszünk, akkor akár a jelentkezéseinket is címezhetjük az adott helyről.

  1. Bombázzuk szét a célterületet önéletrajzokkal

Nem baj, ha az első munkánk nem az állom munka. Erre nagyon minimális az esély. Elsőre nem fogjuk megtalálni a karrierünk csúcsát jelentő állást. A decemberi végzést követően azonban ne feledjük: az idő ekkor is nagyon sokat számít. Ha nem vagyunk hajlandóak csak egy „tökéletes” munkát elfogadni, és pályakezdőként nagyon magasra tesszük a mércét, akkor igencsak hosszúra nyúlhat az álláskeresésünk.

Kezdjünk el a kívánt településen és vonzáskörzetében jelentkezni. Ha szerencsénk van, az új évet már új munkahelyen kezdjük.

  1. Írjunk kiemelkedő pályázatot!

Persze ezt könnyű csak úgy leírni… (javasoljuk, hogy olvasd el az ebben a témában íródott bejegyzéseinket!) Nem kívánom most részletezni, hogy mitől jó egy önéletrajz, mert már sokszor megtettem itt a blogon. Használjuk ki, hogy nem a megszokott időpontban jelentkezünk. A „szokatlan” időponttal együtt beadott „szokatlan” önéletrajzról sokáig fognak beszélgetni egy cégnél, ami a belépőnket jelentheti egy állásinterjúra! Legyünk kreatívak a kísérőlevél megírásakor is. Év végén sok a macerás és kellemetlen feladat a cégeknél. Mindenféle kimutatások, leltárak, értékelések, nagytakarítás, karbantartás, és még sorolhatnánk. Hegyezzük ki arra a pályázatunkat, hogy ezeknek a megoldásában mennyire sokat tudnánk segíteni! Ez máris előnyhöz juttathat minket keresztfélévesként!

  1. Gyűjtsünk referenciákat és ajánlásokat, amíg tudunk!

Az utolsó félévben még az ünnepek előtt gyűjtsünk be ilyeneket. A kedvenc tanárunktól, a dékántól, a gyakorlati helyünkről, stb. Sokat segíthetnek. Ne hanyagoljuk el az iskolai kapcsolatokat sem. A főiskola és egyetem kiváló szakembereket tömörít, és sok céggel működik együtt a legtöbb felsőoktatási intézmény. Ragadjuk meg ezeket a lehetőségeket is, hiszen ha az iskolánk ajánl minket, máris sokkal jobbak az esélyeink!

  1. Használjuk ki az időpontot!

Ha már úgyis év végén végzünk, akkor fordítsuk előnyünkre az időzítést. Az év végi ünnepek mindig jó alapot adnak a kapcsolattartásra. Karácsony körül sokunk találkozik olyan rokonokkal, akikkel amúgy nem szokott gyakran, a baráti társaság is hazamegy az ünnepekre általában, ilyenkor szóba hozhatjuk az álláskeresést is, hátha akad valaki, aki nyomra vezet minket!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek