4 jelzés értékű dolog, amiből arra lehet következtetni, hogy már találtak más jelöltet

Ha akarjuk, ha nem, néha az a válasz, hogy „nem”. Ennyi. az viszont más kérdés, hogy miként tálalják ezt felénk. Ezeknek egymillió oka lehet. A recruiter nem gondolja, hogy elég jó fit-ek lennénk az állásra. A menedzsernek nem tetszik az önéletrajzunk. A tapasztalataink miatt azt hiszik, hogy túl sokat fogunk kérni. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon nehéz kimondani azt a „nem”-et, főleg ha nagyon lelkes volt a jelölt, és még jó is lehetne akár, de volt egy jobb… Nem is sikerül mindig mindenkinek kimondani ezt. Lássunk most öt jelét annak, hogy számíthatunk a „nem”-re.

  1. Egy nagyon kedves és kommunikatív toborzó hirtelen elérhetetlenné válik. Ez olyan, mint az a barátnő, akit nem érdekelnek a külsősége, állítólag. De hirtelen mégis elkezd futni, vesz egy kondibérletet, és elkezd járni a műkörmöshöz. Ilyenkor valami gyanús lesz. Hirtelen nem úgy viselkedik, mint eddig, és ez fura. He egy toborzó mindig azonnal válaszolt, készségesen a rendelkezésünkre állt, és utána hirtelen csak úgy felszívódik, nem veszi fel a telefont, és nem válaszol, akkor valószínűleg ő már elengedett minket…
  2. Azt mondják, hogy meetingen vannak. Mindig… Ez hasonló az előző esethez, de talán még rosszabb. Mellébeszélnek, kifogásokat keresnek amikor felhívjuk őket, hogy felvilágosítást kérjünk a pályázatunk helyzetéről. Az is lehet, hogy több próbálkozás után egyből a rögzítőre küldik a hívásainkat. Ez jelentheti azt, hogy bunkó, hogy tényleg ennyire elfoglalt (igen, van ilyen is), vagy mindkettő keveréke. Ami biztos, hogy ilyen esetben már elvesztette az érdeklődést felőlünk.
  3. A „rossz-a-vonal-mesterek” Gyakori trükk…. Mindig arra akarnak hivatkozni, hogy rosszul hallanak, rossz a vonal, nem értik amit mondunk, meg jaj bocsánat megszakadt. Persze van, hogy tényleg a technika ördöge szórakozik velünk. De azért sejthetjük, hogy ez csak egy béna leterelő taktika… Azonban a toborzókat is óva intem ettől. Van, hogy kamu jelöltnek kiadja magát egy cégvezető, és leteszteli a HR-eseket vagy recruitereket. Különösen jellemző ez fejvadász cégeknél.
  4. Ellentmond saját magának a közösségi médián. Itt is szerezhetünk bizonyítékot arról, hogy valaki már nem akar beszélni velünk (ugyanúgy, mint a magánéletben). Szerintem mindenkinek bukott már le úgy kollégája (vagy saját maga), hogy beteget jelentett, majd a Facebookon feltűntek a party-fotók, a képek a kirándulásról, stb. Ha a toborzó részéről ellentmondásos, vagy mesterkélt kommunikációt érzünk, nézzünk szét a közösségi oldalain. Érdekes dolgokra derülhet fény így.

Ezek a jelek még idegesítőbbé teszik az álláskeresést. Nem még több pánikot szeretnék kelteni, hanem könnyebbé tenni a jelek felismerését. Ha ilyeneket érzékelünk, nem érdemes tovább energiát fektetni abba a pozícióba, hanem menni kell tovább, nem szabad leragadni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek