Tippek, ha projektmenedzser állásra pályázunk (2. rész)

Az általános témák után most pedig nézzünk 5 olyan kérdést, amik nagy valószínűséggel el fognak hangozni egy projektmenedzser interjún. Persze nem biztos, hogy ilyen formában, de jó támpontot adhatnak.

  1. „Milyen típusú projekteken dolgoztál korábban?” A kérdés triviálisnak tűnhet, de itt van esélyünk arra, hogy a projekt méretére, scope-jára, összetettségére kitérjünk. Az a fontos, hogy párhuzamokat keressünk a korábbi projektjeink, és a megpályázott állás között.
  2. „El tudnád mesélni pontosan a legutóbbi konkrét projektedet? Mi volt a szereped? Kik voltak a stakeholder-ek? Milyen problémát kellett megoldani?” Ez a kérdés valószínűleg az előző folytatása lesz. Míg az előző általánosságban kérdez, ez egy konkrét eset részletes kifejtését célozza. Itt tudjuk jobban bemutatni, hogy miként állunk hozzá egy probléma megoldásához.
  3. „El tudnál mesélni egy helyzetet, amikor a projekted kisiklott egy váratlan esemény miatt? Milyen kihívásokkal néztél szembe? Hogyan sikerült visszakanyarodni?” Ez a klasszikus konfliktuskezelés és problémamegoldás kérdése, és az interjúztató kíváncsi, hogy mennyire látjuk előre az akadályokat, és hogyan tudjuk elkerülni, vagy elhárítani őket.
  4. „Hogyan jellemeznéd a kommunikációs stílusodat?” Ez egy cseles kérdés, mert úgyis meg lesz a saját véleménye az interjúztatónak. Jó tanács, hogy ne csak az interjút vegyük úgy, hogy ott van esély bemutatni a kommunikációs készségeinket, de az egész kiválasztási folyamat során ügyeljünk erre szóban és írásban is.
  5. „Hogyan motiválod a projekttagokat úgy, hogy tartsák a határidőket és elérjék a célokat?” Ahogy az előző részben írtuk, itt anélkül kell irányt mutatni és rávenni az embereket bizonyos feladatok elvégzésére, hogy közben nem mondhatjuk nekik azt, hogy „Azért mert a főnököd vagyok.”

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek