Tippek, ha projektmenedzser állásra pályázunk (1. rész)

Projektmenedzserek szinte minden típusú szervezetnél dolgoznak, legyen az egy non-profit szervezet, egy startup, vagy egy multi. Ha sikerült egy ilyen állás interjújára bejutnod, gratulálunk. Akármilyen cégről is van szó, azért keresnek projektmenedzsert, mert valamiben segítségre van szükségük. Erre felfűzve jól fel lehet építeni az interjút.

De mit keresnek pontosan az interjúztatók egy projektmenedzserben? Annyira sokrétű a téma, hogy szinte megszámlálni sem lehet, hány féle projektre lehet dolgozni. Mindenképp nézzük meg alaposan, hogy a hirdetésben pontosan milyen projektekre keresnek kollégát. Ettől függetlenül van néhány közös vonás, amit keresnek az emberben egy interjún:

  • Stratégia és szervezőkészség. A projektmenedzsereknek mindig a nagyobb stratégiát kell szem előtt tartaniuk. A „big picture” szemlélet nagyon fontos, de tudni kell közben figyelni az apró részletekre is, hogy nehogy valami szétcsússzon. A jó projektmenedzser az összképet látja maga előtt, jól szervezett, és nem veszíti szem elől a végső célt.
  • Vezetés, együttműködés, kapcsolattartás. Attól, hogy a legtöbb projektmenedzser pozíció nem vezető munkakör, mégis szükség van rá, hogy vezetői skill-ekkel rendelkezzünk. Nekünk kell előre lökdösni a folyamatokat, egyeztetni tárosztályokkal és ügyfelekkel/beszállítókkal, és motiváltan tartani az embereket, akik a projekten dolgoznak. Mindezt úgy, hogy közben nem a főnökük.
  • Kommunikáció és empátia. Egy jó projektmenedzser mindenkinek a helyzetébe bele tudja képzelni magát, akivel együtt dolgozik. Sosem fogja azt a fajta bizalmat kivívni, ami kell ahhoz, hogy hatékonyan menjenek a dolgok, ha nem egy nyelvet beszél a projekttagokkal. A tiszta és egyértelmű kommunikáció is nagyon fontos.
  • Technikai tudás. Magától értetődik. Ha informatikai projektre akarunk kerülni, akkor nem árt, ha értünk az informatikához. Ha egy folyamatfejlesztési projektre, akkor pedig szervezeti folyamtok átvilágítását, feltérképezését hasznos, ha végeztük már. Viszont a legtöbb projektmenedzser nem egy adott terület specialistája, de a szükséges szinten ismeri a technikai dolgait a területnek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek