Rémisztő gondolatok a munka világának jelenéből és jövőjéből

Az elmúlt 10 évben kialakult új munkák nagyon nagy hányada részmunkaidős, vagy szabadúszók végzik. Szokták mondani, hogy amint valaki megír egy programot, akkor valakinek megszűnik a munkahelye. Amikor az internet kialakult, még kellettek hálózati kódokat programozó informatikusok. Ma már nem is tudjuk mi az, mert az internet már készen van… De például hány lemezbolt zárt be a digitális zeneterjesztés miatt? És még ezer példát sorolhatnánk.

Vagy vegyünk egy még szélsőségesebb példát. A Zipcar tulajdonosa szerint ha az autók elkezdik önmagukat irányítani, akkor azzal együtt az autóipar nagy része is meg fog szűnni. És ha megszűnik az autóipar, akkor megszűnik a biztosítási biznisz is. És az olajipar is….

Az Amazon olyan boltokat üzemeltet, amibe belépve csipog a telefonunk. Érzékeli a kosárba tett dolgokat. Majd amikor távozunk, automatikusan fizet a Paypal számlánkról.

De akkor hány pénztárost kell kirúgni? És ha az éttermek is így fognak működni, akkor mi lesz a pincérekkel?

JP Morgan bejelentette, hogy egy számítógépre szervezte ki a jogi munkálatok nagy részét. A számítógép az összes szabályt ismeri, és esetek tízezrei vannak betöltve a memóriájába. Miért fogadjunk egy drága ügyvédet amikor egy gép milliszekundumok alatt átfésüli a jogi útvesztőket, elemzi az adatokat, és eredményt ad?

10 éve a Facebook még nem ismerte fel az arcokat. Az arcfelismerés csak a sci-fi és menő bűnügyi sorozatokban, meg James Bond filmekben volt. Ma már a mobiltelefonunk is felismer bármilyen arcot. Rémisztő nem?

Neked mi a legnagyobb félelmed? Beszélgessünk róla a komment-szekcióban!

 

1 thought on “Rémisztő gondolatok a munka világának jelenéből és jövőjéből”

  1. Pek-Cukrasz vegzetseggel rendelkezem,5 evet tanultam kozepiskolaban ez miatt!
    Ma mar tapasztalom azt hogy a munkahelyeken es munkahelyemen olyan magaszintu gepek sora all hogy gyakorlatilag a munkafolyamat 60-70% at vegzik el! Ezaltal nem tekintenek minket szakmunkasnak se fizetik ki a szakmaberunket csak a minimalbert mint azoknak akik nem rendelkeznek szakmaivegzettseggel,Raadasul a gepek 0% teljesizmenyt vegeznek technologiai szempontokbol hisz a tesztat fajtakat erezni kell .Egyre rosszabb a helyzet mar azon gondolkozunk legtobben hogy valtsunk-e egy masik eletet.
    Tiszteletem!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek