Hogyan válaszoljunk arra a kérdésre, hogy :”Mi motivál?”

Minden kiválasztási folyamatban (legalábbis jobb helyeken…) előkerül az a kérdés, hogy mi motivál minket az adott álláskeresésben. Aki megkérdezi, az nem csak egy plusz illem kérdést tesz fel, hanem nagyon sok információt szeretne kinyerni a válaszunkból. Itt van néhány javaslat, amit érdemes észben tartanotok.

  1. Reflektáljunk múltbeli dolgokra. Gyűjtsünk össze olyan feladatokat, sikereket, projekteket, csapattagokat, vezetőket, bármit, ami korábban motivált minket, amit tényleg szerettünk, ami energiával töltött fel. Ez bármi lehet tényleg. Aktív tagja voltunk egy projekt csapatnak, elégedettek voltak az ügyfeleink, volt egy jó ötletünk, jól hoztuk a számokat, jó fej volt a főnökünk, stb.
  2. Menjünk biztosra annak tekintetében, hogy a motivációnk egybevág azzal, amire keres a cég. Válasszunk ki egy olyan választ, amiből látszik, hogy miért fontos nekünk ez a pozíció, honnan hova juttat el minket (nem kell feltétlenül előre lépésre gondolni, élethelyzetből is adódhat ez) A lényeg, hogy legyen kapcsolódási pont.
  3. Legyünk őszinték. A legtöbb HR-es észreveszi a mellébeszélést. Az a baj, hogy itt tudunk magunknak is a legnagyobat hazudni. Szóval nem érdemes mondvacsinált motivációt gyártani, mert azzal tényleg nem teszünk jót magunknak sem. (maximum akkor tegyük ezt, ha egy ugródeszka melóra pályázunk)
  4. Legyen egy jó sztorink. Félreértés ne essék, nem kell szuperhőst alakítani. Nem baj, ha nem mi növeltük a cég bevételét 50%-al, vagy csináltunk meg egyedül egy olyan projektet, amit csak . Egyszerűen csak meséljük el, hogy mit csináltunk az előző helyen, ami miatt jó választás lennénk erre a pozícióra is.
  5. Végül tegyük össze ezt az egészet. A fenti pontokat gyúrjuk egybe 🙂

1 thought on “Hogyan válaszoljunk arra a kérdésre, hogy :”Mi motivál?””

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek