Mit árul el rólunk a mimikánk és gesztikulációnk az interjún?

Eleve szükséges egy kiemelkedő önéletrajz, egy erős kísérőlevél, esetleg néhány ajánlás ahhoz, hogy eljussunk egy állásinterjúra. Azonban lehetnek ezek tökéletesek, ha az interjún hibás a testbeszédünk! Tipikus hibákat sorolunk fel most nektek, amire jó, ha odafigyeltek!

  • Szemkontaktus: Mindig vegyük fel a szemkontaktust. Nagyon nagy önbizalomhiányra utal, ha a térdünket, vagy az asztalt bámuljuk. Rettentő idegesítő tud lenni (bármilyen helyzetben egyébként), ha nem nézünk beszélgetőpartnerünk szemébe! Valaki arra is következtethet, hogy nem vagyunk őszinték!
  • Mosoly: A legelőnyösebb, ha egy visszafogott, enyhe mosoly van az arcunkon. A mosoly teljes hiánya is rossz, de a túlzott vigyorgás is. Ez azért nagyon fontos, mert egyrészt magabiztosságot, pozitivitást, nyitottságot sugall, másrészt van egy érdekes pszichológiai mellékhatása is. Beszélgetőpartnerünkre visszatükröződik a mosolygás. Az interjúztató arcára is óhatatlanul ki fog ülni a mosoly, tudat alatt kicsit pozitívabb hangulatú lesz, ami jó hatással van karrierünkre.
  • Tárgyak piszkálása: Bosszantó, ha pl. egy tollat kattogtatunk, vagy valami más tárgyat piszkálunk, fogdosunk az asztalon vagy az asztal alatt. Egyrészt a kattogás, zörgés megzavarhatja az interjúztató gondolatmenetét, valamint unatkozásra, érdektelenségre engedhet következtetni.
  • Kezek: Az előző ponthoz ez szorosan kapcsolódik. Kezünket tartsuk mindig az asztalon. Ne akarjuk, hogy az interjúztató azon agyaljon, hogy vajon mit csinálunk az asztal alatt… Ujjainkat összekulcsolva, vagy ujjvégeinket összeérintve „templomtornyot” formálva célszerű tartani. Ha karosszékben ülünk, a szék karjára tehetjük könyökünket, illetve nem hivalkodóan az asztal szélére is könyökölhetünk. De sose támasszuk fejünket. Felejtsük el a karba tett kezet is, mert az egy védekező póz! Aki eltakarja a mellkasát az félénknek, bizonytalannak tűnik. Azt jelzi, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat és zárkózottak vagyunk!
  • Testtartás: Mindig figyeljünk oda a testtartásunkra, főleg az ülőhelyzetünkre. Az interjú már a váróteremben, vagy a folyosón elkezdődik! Ott se folyjunk szét a széken, ne lóbáljuk a lábunkat stb. Üljünk kihúzott háttal, ne lógassuk a fejünket, ne üljünk ferdén és görbén sem. Természetesen ugyanez vonatkozik az interjúra is. Ne dőljünk nagyon hátra a székben, jobb, ha inkább kicsit előre dőlünk.
  • Mocorgás: Igyekezzünk nagyjából egyfajta pózban ülni. Ne billegjünk, ne hintázzunk, ne fészkelődjünk, mert nagyon idegesítő tud lenni. Ne piszkáljuk, csavargassuk a hajunkat, ne pödörgessük szakállunkat, ne vakarózzunk, az interjú előtt alaposan fújjuk ki az orrunkat, stb.
  • Kézfogás: Nagyon kritikus pont! Se túl gyengén, se túl erősen ne fogjunk kezet. Egymás tenyerét kell megfogni, nem az ujjak végét. Igyekezzünk betartani az alapvető etikettet is, hogy ki nyújt kinek kezet először (az interjúztató). Ne tartson sokáig. 2-3 gyors fel-le mozdulat bőven elég.
  • Gesztikulálás: Itt is az arany középutat kell megtalálni. Ha teljesen mozdulatlanok a kezeink, akkor hidegnek tűnhetünk. De ha csak nem egy olasz cégnél akarunk dolgozni, kerüljük a túlzott hadonászást és mutogatást.

Hasznosnak találtad bejegyzésünket? Oszd meg ismerőseiddel! Ha észrevételed van, vagy kiegészítenéd a listánkat, írd meg nekünk kommentben!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek