Tippek a jó motivációs levél megírásához

Munkát keresel? Egy erős kísérőlevél könnyedén kiemelhet a jelentkezők tömegéből, és pozitívvá teheti a rólad kialakult első benyomást. Adunk néhány tippet, hogy hogyan írj ütős motivációs levelet!

Mi is pontosan a motivációs levél?

Az esetek nagy részében a munkáltató két dolgot kér a jelölttől. Önéletrajzot és motivációs levelet (kísérőlevélként is ismert). Amíg az önéletrajzod az eddig tanulmányaidat és tapasztalataidat összegzi egy rövid, tömör formátumban, addig a motivációs levélbe lehetőséged van bizonyos dolgokat jobban részletezni, valamint összefüggéseket állítani benne a szakmai múltad és a jelenleg megpályázott pozíció között. Magyarul a motivációs levélben tudod bebizonyítani, hogy alkalmas jelölt vagy a hirdetett munkára. Ezen felül jó indikátora a fogalmazási és szövegalkotási képességednek, amiből a kommunikációs képességeidre is tudnak következtetni.alphabet-word-images-1295488_640

Néhány fontos dolog, mielőtt nekifogsz:

  • Csinálhatsz egy saját sablon levelet, hogy időt spórolj, ám vedd figyelembe, hogy minden álláshoz egyedi levelet kell írni. Ha megírsz egy általános levelet, amiben megfogalmazod, hogy szorgalmas, lelkes, jó csapatjátékos vagy, az nagyon kevés és valószínűleg rontani fogja az esélyeidet.
  • Mindig kutass, informálódj a leendő munkáltató és a pozíció után. Csak akkor tudod teljesen az adott állásra szabni a leveled, ha ismered azt!
  • Igényesen fogalmazd a szöveget és a mondataidat. Nagyon sok múlhat azon, ha stilisztikai, fogalmazási hibák vannak a szövegedben.
  • Mindig ügyelj a helyesírásra! Ne legyen benne semmilyen hiba, még egy vessző se maradjon le! Mindig olvassa át több ember is a leveled, mert neked (mint ahogy nekem sem a blog-bejegyzések írása közben) nem fog feltűnni a hiba a szövegben. Kérd meg barátaidat, szüleidet, akárkit hogy fussa át neked és jelezze, ha hibát talál, vagy esetleg olyan mondatot, ami szerinte nem megfelelő.

Hogyan építsd fel a leveled?

A levélnek négy alapvető része van: fejléc, bevezetés, tárgyalás, lezárás. Ez egy általános minta, természetesen ezek nem kőbe vésett törvények, ezektől el lehet térni bizonyos esetekben.

Fejléc

A fejlécnek tartalmaznia kell a nevedet, elérhetőségeidet (lakcím telefonszám, e-mail cím) valamint a cég adatait, akinek címzed. Ne legye túl zsúfolt a fejléc, de ne is hagyj neki túl nagy helyet! Esetleg beleírhatjuk a kapcsolattartó személy nevét is, amennyiben ennek az információnak a birtokában vagyunk.

Bevezetés

Ebben a részben a megszólítással kell kezdened. Nagyon fontos, hogy a hivatalos levél formális szabályait tartsuk be. „Tisztelt XY…” Ha nem tudjuk a nevét illetve beosztását, akkor általános megszólítást kell alkalmazni.

A bevezető rész hátralévő soraiban írd le, hogy ki vagy, és mit szeretnél, miért keresed a céget? Hogyan találtad meg a hirdetést, miért szeretnél jelentkezni, és ezekhez hasonló tartalmak. Ha van a cégnél ismerősünk, aki ajánlotta az állást, azt is megemlíthetjük.

Tárgyalás

Ebben a részben kell meggyőznöd a munkáltatót, hogy te vagy az alkalmas jelölt a pozícióra. A következő elemeket érdemes beleírni ebbe a részbe.

  • Fejtsd ki, hogy te rendelkezel a munkához szükséges kompetenciákkal. Például soft skill-ekkel, mint a kommunikációs képesség, vagy olyan hard skill-ekkel, ami konkrétan a munkához szükséges, mondjuk egy adott speciális szoftver ismerete.
  • Utalások, visszacsatolások az önéletrajzodban szereplő dolgokra. Állítások korábbi tapasztalataid és az új munka közötti összefüggésről, elért sikereidről, eredményeidről.
  • Milyen előnyökkel jár a munkáltató számára az, hogy alkalmaz téged.
  • Személyiségedről néhány gondolat.
  • Mindig pozitív legyen a fogalmazási stílusod, és írj konkrét dolgokat a cégről, illetve a kínált pozícióról, hogy lássák, foglalkoztál a témával!

Lezárás

A lezárásban röviden összegezd még egyszer a korábban leírtakat, valamint emlékeztesd őket, hogy miért vagy te a legjobb jelölt! Ne ismételgesd magad túlságosan, inkább csak kulcsszavazz, és emeld ki a leglényegesebb dolgokat, valamint hogy hogyan tudsz azonosulni a cég céljaival, stb.

A végén mindig köszönd meg, hogy figyelmet szenteltek pályázatodnak, és végigolvasták a leveled.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel! Észrevételed vagy véleményed van? Oszd meg velünk kommentben!

1 thought on “Tippek a jó motivációs levél megírásához”

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek