Munkáltatói felelősség: mit kell biztosítania a munkaadónak a dolgozó számára?

Minden munkáltatónak és munkavállalónak megvannak a maga jogai és kötelezettségei egy munkaviszonyban. Oldalakat lehetne megtölteni ezekkel. Léteznek államilag előírt, a Munka Törvénykönyvébe foglalt jogok és kötelezettségek, míg cégenként a munkáltató ezen felül, külön is meghatározhat ilyen pontokat. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül olyan kötelezettségeket veszünk sorra, amelyek a munkáltató felelőssége egy munkaviszonyban.

Munkaszerződés

A legális, bejelentett munkával mindig együtt jár a munkaszerződés. Ez tartalmazza ugyanis többek között a bruttó bért, annak kifizetési módját és határidejét, a munkavégzés helyét, próbaidő hosszát, felmondás módját és feltételeit stb. A szerződés a munkaviszonyban résztvevő mindkét felet védi és kötelező minden pontjának eleget tenni. A szerződés megírása a munkáltató (cég) felelőssége.

Munkaruházat

Meghatározott viseletet nem minden munkakörben írnak elő, míg más állásoknál kifejezetten kötelező a munkaruházat, munkavédelmi ruházat viselése. A kettő közötti átmenet, amikor törvényileg nem lenne kötelező, az adott cég mégis úgy dönt, hogy egységes munkaruházat viselését írja elő dolgozói számára. Ilyen lehet például a vendéglátás vagy különböző cégek ügyfélszolgálati munkaköre. Ezeknél az is nagyon változó, hogy a munkáltató biztosítja-e az előírt viseletet, vagy cask megszabja annak kinézetét, de a ruhát a munkavállalónak kell beszereznie.

Munkavédelmi ruháknál azonban más a helyzet. Törvény írja elő, hogy a munkáltatónak kötelessége biztosítani az előírt szabványoknak megfelelő, kellő védelmet nyújtó védőruházatot.

Akár kifejezetten munkavédelmi ruházatról, akár különböző munkakörökben használatos munkaruhákról van szó, a MunkaruhaDivat webáruház széles kínálatában minden megtalálható.

Biztonságos, ergonomikus munkakörülmények

Akár irodában, akár otthonról dolgozunk, a munkaadó cégnek kötelező biztosítania a biztonságos és ergonomikus munkakörülményeket. Hogy mit jelent ez pontosan? Az elektronikai eszközökkel (pl. számítógép) dolgozó alkalmazottaknak kötelező biztosítani a jól működő, nem zárlatos számítógépeket, laptopokat. Emellett az ergonomikus dolgozóasztalt és irodai széket is.

Ebbe beletartozik az óránkénti 10 perc pihenő, különösen monitor előtt végzett munkakörök esetén. Ez a típusú munka ugyanis a szemek és a látás egészségére káros lehet. Az ülőmunka a testi és szervi egészségre lehet káros, így az óránkénti 10 perc felállást és minimális test átmozgatást is a munkáltató felelőssége biztosítani.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek