Hogyan fog megváltozni a munka világa? 3. rész

binary-system-557614_640Az emberi felhő

Egyre növekszik azoknak az internetes felületnek a száma, amely a munkavállalókat és a munkáltatókat kívánja összekapcsolni. A felhőalapú rendszerek elterjedése hatalmas méretű hálózatokat, adatbázisokat hozott létre. Globális szinten válogathatunk a rendelkezésre álló álláskeresőkből, vagy más munkavállalókból. Az egyik legnagyobb és legismertebb ilyen hálózat a LinkedIn.

Komolyan felrázta a munka és a szolgáltatások világát az a tény, hogy ma már rengeteg mindent akár az otthonából is megcsinálhat valaki. Megrendelhetünk egy magyar cég számára egy arculattervet egy Indiában dolgozó dizájnertől. Vagy vásárolhatunk üzleti tanácsadást egy amerikai szakértőtől is. Nincsenek már korlátok (csak anyagiak) Jogtiszta fotókat vásárolhatunk, tolmácsolást kérhetünk, programozói feladatokat végeztethetünk el akárkivel. Három ilyen felület példál a Fiverr, az Amazon Turk, valamint az Upwork. Milliók adják és veszik a szolgáltatásokat ezeken az oldalakon keresztül. Olyan szolgáltatásokat is, amelyeket hagyományosan egy alkalmazottal végeztettünk korábban… Ez a fajta munkavégzés nagyon hamar fog elterjedni a következő években. Természetesen a gazdaságnak, és az adózási rendszereknek ezt nehéz lesz lekövetni.

A cégek részéről azért előnyös ez a fajta munka, mert szinte azonnal, olcsón, nehézkes és bonyolult toborzási és kiválasztási folyamat nélkül juthat megfelelő szakemberhez. És még TB-t és cafeteriát sem kell neki fizetni.

A szolgáltatásokat elvégzők esetében kicsit bonyolultabb a helyzet. Előnyös a módszer, mert sokkal kötetlenebb, rugalmasabb, kényelmesebb a munkavégzés. Azonban kiszámíthatatlanabb is, valamint a rendszer globális mérete miatt adódik még egy probléma. Nagyon könnyen kiszoríthatóak vagyunk a versenyből. Lehet, hogy nagyon profi programozók vagyunk, és mondjuk 500 dollárért megcsinálunk egy feladatot. Azonban egy Manilában élő programozó kolléga lehet, hogy 49 dollárért elvállalja ugyanazt a munkát, ugyanazon a színvonalon. Ezért nagyon érdekes a versenyhelyzet az ilyen szolgáltatások körében. Aki ezzel akar foglalkozni, így próbál boldogulni, az nem gondolkodhat csak Magyarországban…

Közgazdászok szerint ennek a jelenségnek komoly hatása lehet a jövőben a bérek alakulására, ami az egyenlőtlenség további. Ez a fajta munkavégzés sem konkrét anyai biztonságot, sem karrierlehetőséget, sem stabilitást nem biztosít. Ellenben az óránként 1 dollárért dolgozók által nyújtott szolgáltatások súlyosan lenyomhatják a hagyományos rendszerben dolgozók béreit is. És ne gondoljuk, hogy csak kritikán aluli, gyenge színvonalú szolgáltatásokról beszélünk, amit jött-ment kontárok csinálnak. Nagyon komoly, professzionális munkákról is beszélhetünk, megalapozott szakmai háttérrel, megfelelő szakemberekkel.

Ahogy már korábbi bejegyzéseinkben említettük, ma már nem akar mindenki feltétlenül nyolctól négyig egy irodában ülni és onnan dolgozni. Rugalmasságot várnak el a munkaidő és a munkavégzés helyének tekintetében is.

Vassili van der Mersch, a Sevendays platform szellemi atyja azt állítja, hogy van karrierpotenciál ebben a típusú munkavégzésben is. A Sevendays egy olyan platform, ahol körültekintően válogatott „szabadúszókat” hoznak kapcsolatba startup vagy digitális cégekkel. A fentebb említett oldalak inkább aukciós ház jellegűek. Árat lehet kérni és adni egy szolgáltatásért. A Sevendays viszont körültekintően válogat megbízható szakembereket, akik megadják a minimum árat, amiért elvégzik a munkát.

HR szakértők szerint akár a toborzás és kiválasztás hatékony eszköze is lehet a felhő alapú munkavégzés. A cég kiadhat egy „szabadúszónak” egy munkát anélkül, hogy fel kéne venni őt állományba. Az elvégzett munka értékelése után a cég könnyebben tud döntést hozni az illető felvételéről. Tehát egyfajta tesztként, „béta-verzióként” is felfoghatjuk. Vigyázni kell azonban, mert ezek az emberek általában meglehetősen önállóak, és nem biztos, hogy alkalmazottként úgy válnak be, mint a saját vállalkozásukat építő egyénként. Minden esetre érdekes tapasztalatokat szerezhetünk ezzel a módszerrel álláskeresőként és munkáltatóként is.

Egyelőre ebből a szektorból még hiányzik a jogi, törvényi szabályozás, az etikai kódexek. Mindenképpen foglalkozni kell a kérdéssel, mert a hagyományos rendszerben dolgozók bér-érdekeit is védeni kell, valamint a felhő-szektorban próbálkozó embereket is szükséges védeni, de szabályozni is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek