Akcióterv arra az esetre, ha lecsúszunk egy előléptetésről

Nyilván kellemetlen, ha a vágyott előléptetésre nem minket, hanem mondjuk a kollégánkat jelölték. Ilyenkor eszeveszetten elkezdjük küldözgetni az önéletrajzunkat, mert hát „ennél a cégnél nincs továbbfejlődési lehetőség…” Valószínűleg mindenkivel történt már ilyen, vagy hasonló helyzet, de nem kell feltétlenül egyből elhagyni a „süllyedő hajót” Nézzük meg mit tehetünk ilyen esetben.

  1. Irányítsuk át a negatív érzelmeinket. Ha nem érzünk egy cseppnyi idegességet sem, akkor nagyon türelmes emberek lehetünk. De a legtöbbünknek azért elég idegesítő az érzés, hogy nem nekünk jött össze, pedig megérdemeltük volna. És ez normális is! Az azonban nagyon fontos, hogy mielőtt a nagy idegbajban csinálunk valami butaságot, vagy meggondolatlan dolgot tennénk. Könnyű ám megtorpedózni a szakmai presztízsünket ilyenkor… Menjünk el, igyunk meg egy sört a haverokkal, vagy beszélgessünk a családdal, de jól gondoljuk meg, hogy megéri-e elhagyni egy stabil helyet.
  2. Legyünk pro-aktívak és keressük a direkt visszajelzést.  Ha sikerült egy nagy levegőt vennünk és lehiggadnunk egy kicsit, akkor itt az ideje a kezünkbe venni a dolgokat. Ebből az alapvetően nem kellemes helyzetből igyekezzünk kihozni a potenciális tanulás lehetőségét. Nem kell nyomozósdit játszani, és burkolt üzeneteket küldözgetni a kollégáknak azért, hogy visszajelézst kapjunk a történtekről. Ilyenkor az a professzionális, ha odamegyünk a főnökünkhöz, és  egy az egyben megkérdezzük a véleményét a dologról. Lehet, hogy olyat mond majd, amiből sokat fogunk tudni tanulni….
  3. Fogjuk fel tanulásként a helyzetet. Ha a főnök elmondta, hogy mik lennének az elvárások, gondoljuk át, hogy valóban megérdemeltük volna-e a kitüntetést, valóban megfeleltünk volna. Ha a válasz nem, az valószínűleg nem rosszindulatból történt a vezetőség részéről. De legalább így képbe kerülünk, hogy miben kell még fejlődnünk, min kell változtatnunk, stb.
  4. Tervezzük meg a következő lépést. A fenti lista alapján gondoljuk végig, hogy pontosan mivel és hogyan lehetne elérni azt, hogy a következő ilyen helyzetben mi legyünk az előléptetettek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Szerintem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ha lenne módunk visszapörgetni az idő kerekét akkor bizony néhány dolgot másképp csinálnánk. Nyilván ez lehetetlen, de értékes dolgokat tanulhatunk meg ezekből az élményekből, amit