9 tipp, hogyan hagyjunk mély benyomást az emberekben a munkakeresés során

11220931254_69f7be6181_bAdunk nektek 9 tippet, hogyan hagyhattok mélyebb nyomot az álláskeresés során az emberekkel, akikkel a folyamat során találkoztok.

  1. Pontosság!

Nem kell már a találkozás előtt elrontani a magadról kialakult első benyomást azzal, hogy elkésünk akárhonnan. Nem csak egy állásinterjúról, de ha találkozunk valakivel, aki segíthet munkát találni, akkor is. 5-10 percet mindig számoljunk rá, így ha közbejön az út során valami, akkor legalább ennyi időnk van reagálni, kitalálni valamit.

  1. Rendes kézfogás!

Nem sok mindennel lehet úgy elrontani az első találkozást, mint egy béna kézfogással. Se túl erősen, se túl „döglötthalasan”, hanem tisztességesen, teljes kézzel, határozottan fogjunk kezet. Természetesen az alapvető illemtani szabályokat tartsuk be (férfi-nő, idős-fiatal, ki nyújtja először, stb.)

  1. Tiszta, érthető beszéd!

Az emberek emlékezetében meg fog maradni, ha kellemes a beszédstílusunk. Nem a velünk született hang a lényeg, hanem az, hogy hogyan használjuk. Ne motyogjunk, hadarjunk, se túl halkan, se túl hangosan ne beszéljünk. Tisztán, érthetően, szépen artikulálva!

  1. Válaszok hosszúsága

A pont jól eltalált hosszúságú válaszok adásával könnyen lenyűgözhetünk valakit. Az egyszavas és tőmondatos válaszok sem jók, és az se, ha nagyon hosszúra nyújtjuk a mondanivalónkat. A lényeget és a fontos dolgokat mondjuk el. Ami nem érdekli az illetőt, azt ne akarjuk ráerőltetni.

  1. Névmemória

Valaki nevének pontos megjegyzése alapvetően a tisztelet jele. Ezért nagyon fontos az álláskeresés során. Ha mégis bajban vagyunk a nevek megjegyzésével, itt egy tipp, ami segíthet: Amikor bemutatnak valakinek, és amikor elköszönünk az illetőtől, mondjuk ki a nevét:

  • „Üdvözlöm Péter, örülök, hogy megismertem!”
  • „Viszont látásra kedves Péter, öröm volt beszélni Önnel!”

Így könnyebben megragad a neve bennünk.

  1. Felkészültség

Minden interakcióra készüljünk fel megfelelően. Korábbi bejegyzéseinkben részletesen leírjuk, hogy mivel érdemes készülni egy állásinterjúra. De nem csak ilyen helyzetekre kell készülni. Egy meeting, egy konferencia, de akár egy baráti vacsora is ilyen lehet, ahol bármilyen munkakereséssel kapcsolatos téma, vay kérdés előjöhet. Egyszerűen csak legyünk felkészültek, ne lepődjünk meg, ha ilyen jellegű kérdésekre kell válaszolnunk.

  1. „Utómunka”

Minden esetben érdemes valahogy visszajelezni utólag azoknak, akikkel interakcióba kerültünk. Akármilyen apróságról legyen is szó. Néhány példa:

  • Köszönjük meg e-mailben, hogy fogadott minket a HR-es egy állásinterjúra, és szakított ránk az idejéből.
  • Ha valakivel együtt dolgoztunk egy projekten, értékeljük pozitívan a LinkedIn-en.
  • Egy konferencia vagy börze után írjunk egy rövid üzenetet azoknak, akikkel névjegykártyát cseréltünk. Fejezzük ki örömünket, hogy megismerhettük őket.
  • És egyéb hasonló, apró, kedves gesztusok.
  1. Ajánljuk fel segítségünket!

Ha vállalunk egy kis pluszt a munkahelyünkön, segítünk a kollégáknak, vagy egy szakmai meetingen megkérdezzük az újonnan megismerteket, hogy segítségükre lehetünk-e valahogy, akkor máris meg fognak jegyezni minket! Ehhez kétség sem fér.

  1. Legyünk konzisztensek!

Az egész bejegyzés arról szólt, hogy hogyan alakítsunk ki jó első benyomást. Azonban nagyon fontos az is, hogy ezt fent is tartsuk! Az előző pontokat következetesen tartsuk be a későbbiekben is!

Hasznosnak találtad a bejegyzésünket? Oszd meg ismerőseiddel! Kérdésed, észrevételed van? Írd meg nekünk kommentben!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek