Fizetések Magyarországon 2023-ban

Fizetések Magyarországon 2023

A fizetési viszonyok mindig is az egyik legfontosabb témát jelentették a munkavállalók számára. Ez teljesen nyilvánvaló. Nem mindegy az sem, hogy a piaci átlaghoz képest hol helyezkedünk el a ranglétrán. És persze mindenkinek mások a személyes igényei, preferenciái, havi költségei. Az átlagfizetés alakulása mellett megvizsgáljuk az ideális fizetési szintet, a jól fizető szakmákat és az alacsony fizetést adó területeket. Bemutatjuk továbbá, hogyan találhatjuk meg a legjobban fizető munkahelyeket az országban.

Az átlagfizetés Magyarországon 2023-ban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban a bruttó átlagkereset Magyarországon körülbelül 577 900 forint volt, ami nettó átlagkeresetként közel 398 000 forintnak felel meg. Fontos kiemelni, hogy ezek a számok átlagok, és a különböző szakmák és területek között jelentős eltérések lehetnek. A fővárosban pedig általában magasabbak a fizetések, míg más városokban és falvakban általában alacsonyabbak.

Mennyi az ideális fizetés napjainkban?

Az ideális fizetés fogalma mindenki számára más lehet, és számos tényező befolyásolja. Az ideális fizetés azt jelenti, hogy az egyén számára elegendő pénz áll rendelkezésre a mindennapi kiadások fedezésére, valamint lehetőséget biztosít a megtakarításokra és a kényelmes életvitelre. 2023-ban Magyarországon az ideális fizetés valahol nettó 350 000 és 450 000 forint között alakul, attól függően, hogy milyen területen élünk és milyen igényeink vannak.

Ideális fizetés

Jól fizető szakmák 2023-ban

A jól fizető szakmák között Magyarországon az informatikusok, mérnökök és orvosok emelkednek ki. Az informatikai területen tapasztalható folyamatos technológiai fejlődés miatt az informatikusokra egyre nagyobb a kereslet, és ez a magas kereslet magasabb fizetéseket eredményez. A mérnöki szakma is versenyképes fizetéseket kínál, különösen az ipari és építőipari területeken. Az orvosok szintén magas fizetésekre számíthatnak az egészségügyi szektorban végzett munkájukért. Emellett számos jó szakemberre és mesterségre van szükség az országban, amelyek jól fizető lehetőségeket kínálnak.

Alacsony fizetést adó szakmák és munkahelyek

Az alacsony fizetést adó szakmák és munkahelyek között szerepelnek (vághatnánk rá például, hogy a bölcsészdiplomások) azok a területek, amelyek túlzsúfoltak vagy alapvetően kevesebb lehetőséget kínálnak. Fontos megjegyezni azonban, hogy gyakran az alacsony fizetést adó területeken is elérhető a magasabb fizetés, ha valaki kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújt, vagy magasabb szintű képesítéssel rendelkezik.

Szakmák és fizetések 2023

Álláskeresés: találja meg a legjobban fizető munkahelyeket!

Az álláskeresés során a legjobban fizető munkahelyek megtalálása az egyik, ha nem a legfontosabb szempont. Az online állásportálok, a vállalati weboldalak és a szakmai hálózatok kiváló források lehetnek a legjobb álláslehetőségek megtalálására. Emellett érdemes tájékozódni a munkaerőpiacról és az adott szakma keresletéről is, esetleges karriertippekről.

Regisztráljon álláskeresőként vagy munkaadóként oldalunkon!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mit jelent a retention?Mit jelent a retention?

Írnék pár sort az ellenajánlat (retention) intézményéről. Nevezhetjük angolul retention-nek is. Igazából arról van szó hogy a munkáltatónk a felmondásunkat megpróbálja azzal meggátolni, hogy megemeli a fizetésünket. Magyarán szólva, ott