Tárgyalhatunk-e bérről, ha már az álláshirdetésben konkrétan leírják, hogy mennyi az annyi?

A bértárgyalás mindig kényes kérdés. A jelölt attól fél, hogy elbukja a jó lehetőséget, ha túl magas összeget mond. De tapasztalatból mondom, hogy a cég is ugyanannyira fél, hogy elveszíti a jó jelöltet azért, mert nem tudja megfizetni a tudását és piaci értékét. Úgyhogy csak akkor lesz szerződés a dologból, ha a két érdek pont találkozik, vagy legalábbis közelít.

Beszéljünk most egy olyan esetről, amikor már a hirdetésben is le van írva konkrétan, hogy mennyi a havi bér, is mit tartalmaz a csomag (láttunk már ilyet.) Vajon ilyenkor van mód arra, hogy mégis többet harcoljunk ki magunknak? Van értelme ilyenkor egyezkedni a céggel még?

Itt is két lehetőség van. Vagy konkrét a szám, vagy pedig sávosan van meghatározva. Ha sávos, akkor érdemes alátámasztani tényekkel, hogy miért érjük meg nekik a felső határt. Például ha a hirdetésben csak két év tapasztalatot kérnek, de nekünk már majdnem négy van, akkor ez jó kiindulási alap lehet.

Ha konkrétan meg van határozva, hogy teszem az 300.000 Ft. a bruttó alapbér, akkor is érdemes tárgyalni a dologról (a versenyszférában legalábbis, sajnos a közszféra kötöttségét ismerjük) A legtöbb estben ez a 300.000 Ft. azt jelenti, hogy 270.000 – 330.000 között. Persze van amikor tényleg szabályzat szerint ennyi van és kész, de általában költségkerettel dolgoznak a cégek, így van mód a változtatásokra. Attól is függ, hogy mennyire hiányzik az ember a cégnek, mennyire speciális tudást igényel, és még ezer meg egy verzió. Bajunk nem lehet abból, ha egyszerűen csak beszélünk erről a dologról.

Érdemes információkat szerezni arról, hogy mennyit érhetünk reálisan a piacon, más hasonló jelöltek mennyit kereshetnek, és így tovább.

A legfontosabb kérdés ilyenkor az, hogy mivel tudjuk alátámasztani azt, hogy mi többet érünk, mint a megadott összeg. Ha ezt objektíven, tényekkel karöltve hitelesen bizonyítani tudjuk, akkor lehetséges, hogy ennél magasabb bérben is meg tudunk egyezni.

Ha pedig eljutottunk oda, hogy tényleg ennyi van és kész, nem lehet egyezkedni, akkor is lehet gondolkodni béren kívüli juttatásokban, amikkel érdemes még futni egy kört. (szabadnapok, kafetéria, oktatás, tréning, részesedés, bármi hasonló)

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek