Hogyan válaszoljunk egy állásinterjún arra, ha a hobbinkról kérdeznek?

Nem minden esetben érdekli ez a téma a munkáltatókat, de gyakran előfordul, hogy a vezetőt vagy a HR-est érdekli. Sok mindenre lehet következtetni a személyiség kapcsán abból, hogy mit csinálunk a szabadidőnkben. Hogy érdemes válaszolni erre? Mire érdemes odafigyelni?

Mi alapján válasszuk ki a hobbit, amiről beszélünk majd? Egyértelműen igyekezzünk olyanról beszélni, aminek van relevanciája a munkához. Persze nem kell azt mondtani, hogy szabadidőnkben könyvelünk, ha egy könyvelő állásra pályázunk. De a Dechatlonba egy tanácsadó pozícióra tök hasznos hobbi, ha amúgy mondjuk kerékpározunk sokat, vagy esetleg szerelünk is.

Meséljük el, hogy miért fontos nekünk az adott hobbi, hogy pár dolgot le tudjanak szűrni a személyiségünkből, és hogy hogyan viszonyolunk bizonyos dolgokhoz. Ha olyan hobbink van, amit csak többen lehet végezni általában, akkor az jó pont lehet a csapatmunka, együttműködés, közösségépítés témában.

Ha nincs igazán hobbink, az sem feltétlenül probléma. Nem kötelező, hogy legyen 🙂 Ilyen esetben inkább úgy fogalmazzuk meg a választ, hogy mi az, amit szeretünk csinálni munkán kívül. Olvasni, zenét hallgatni, főzni, a kutyánkkal lenni, stb, valami értékelhető válasz azért legyen a tarsolyunkban. Az nagyon béna, ha azt mondjuk, hogy nekünk nicns hobbink.

És milyen témákat érdemes kerülni, ha a hobbinkról kérdeznek? Én semmiképp sem beszélnék politikai témákról, csak akkor, ha nagyon szorosan kapcsolható a megpályázott munkakörhöz. Nyilván olyat se villantsunk meg, ami potenciálisan illegális lehet. Ha mondjuk valamilyen pénzügyi munkára, vagy bankhoz jelentkezünk, akkor nem biztos, hogy a hobbiból tőzsdézés nyerő lesz. És a „haverokkal partizás”, mint hobbi sem biztos, hogy azt fogja sugallni, mennyire megbízható munkavállalók vagyunk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek