Mi történhet velünk a munkába állásunk kezdetén?

Biztosan találkoztál már olyan esettel, amikor valami egyáltalán nem olyan, mint ahogy azt állították neked. Ez bármikor előfordulhat egy új munkahelyen is. Az új munkahely is kialakít bennünk egy bizonyos képet, benyomást az első napon, de a munkahelyünknek is meglesz az első benyomása rólunk. Vizsgáljunk meg most néhány ide kapcsolódó kérdést, a munkavállaló szemszögéből.

Mennyire egyezik meg az első benyomásunk azzal, mint amire az állásinterjú után számítunk?

Alapvetően háromféle válasz lehetséges.

  1. Megegyezett
  2. Nem egyezett meg, de pozitívan csalódtam
  3. Nem egyezett meg, de negatívan csalódtam

Kutatások szerint az esetek megközelítőleg egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban jelennek meg, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora eséllyel fogunk sokkal jobb munkát kapni, mint amekkora eséllyel csalódás érhet bennünket, vagy pontosan olyan lesz, mint amire számítunk.

Megváltozik-e a későbbiekben a munkahelyről kialakított első benyomás a későbbiekben?

Ez egy eldöntendő kérdés, így tehát igennel vagy nemmel válaszolhatunk. A kutatásban résztvevők 87 százaléka azt állítja, hogy nem változott meg az első napon kialakított kép a későbbiekben sem, és 13 százalék mondta azt, hogy megváltozott (akár pozitív, akár negatív irányba).

Miért fontos ez?

Az első kérdés azért fontos, mert minden esetben fenntartásokkal kell kezelnünk egy új munkahelyet. Igyekezzünk minél alaposabban utánajárni mindennek, ne hagyjuk „eladni magunkat”. Kérdezzünk, legyünk érdeklődők, és ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor különösen vigyázzunk. Mindenképp az a cél, hogy az első vagy második kategóriába kerüljünk!

A második kérdés lényege pedig az, hogy a munkáltatóknak nagyon is oda kell figyelnie, hogy mit ígér az új munkavállalónak, és ő mit fog ebből megkapni, érzékelni az első napon. Nagyon könnyen kialakítható a munkavállalóban ezzel egy kissé lázadozó, motiválatlan és végső soron nem hatékony hozzáállás, ami teljesítménycsökkenésben, és akár profitvesztésben realizálódhat a cégnél!

Érdemes tehát odafigyelni ezekre az apró részletekre!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek