Munkavégzés saját autóval?

Amikor az ember egy olyan álláshirdetéssel találkozik, amelyben feltételként tüntetik fel a saját autóval való munkavégzést, óhatatlanul felmerül benne a kérdés, hogy ez így vajon működhet-e. Nos, nyilván működhet, különben nem lennének ilyen ajánlatok, de azért ez a témakör nem ilyen egyszerű.

Mint tudjuk, egy dolog, hogy valami létezik, és egy másik dolog, hogy szabályos-e. Mi a helyzet ezen a téren a saját gépjárművel való dolgozással?

A helyzet az, hogy nem tiltja semmi, legfeljebb azon lehet vitatkozni, hogy illik-e a munkavállalót arra kérni, hogy a saját eszközeit használva végezze a munkáját.

Ebben eltérőek a vélemények. Van, aki szerint ez megfelelő kompenzáció mellett rendben van, mások soha nem vállalnának ilyen munkát, nem érzik korrektnek, hogy a munkavégzéshez szükséges akármilyen eszközt maguknak biztosítsák. Nem vagyunk egyformák, és mások az igényeink. Ha azonban úgy gondoljuk, számunkra nem probléma a saját autóval történő munkavégzés, akkor is érdemes figyelemmel lenni néhány dologra, ugyanis a helyzet felvet néhány kérdést.

Mit kell feltétlenül tisztázni, ha saját autóval dolgozunk?

  • Ki fizeti a benzint? Sokszor látni olyan állásajánlatokat, melyekben saját autóval rendelkező futárt, sofőrt stb. keresnek, és megvan adva egy fix bér a hirdetésben. Vagy éppen nincs, de a jelentkezés során megtudunk egy havi, vagy napi összeget (munkától függően). Ha nincs külön feltüntetve, hogy ebben már benne van-e benzin, vagy azt külön fizetik, mindenképpen kérdezzünk rá, nehogy kellemetlen meglepetés érjen! Fontos, hogy itt nemcsak arról van szó, hogy saját autóval járunk munkába, hanem magát a munkát is azzal végezzük – ne keverjük össze a kettőt!
  • Mi a helyzet a szervizköltségekkel? Mivel céges helyett a saját járművünket használjuk a munka során, értelemszerűen felmerül, hogy az amortizációból eredő javítások, alkatrészcserék költségei kit terhelnek, és hogyan kell ezeket rendezni. Ha a munkáltató állja, érdemes tisztázni, hogy vigyük a kocsit szervizbe minden esetben, vagy elég, ha megrendeljüka az alkatrészt például az autoalkatreszek24.hu -ról, és magunk intézzük a cserét (amennyiben értünk hozzá)? Ezek fontos részletek, amiket célszerű pontos lefixálni, nehogy végül mégiscsak gond legyen a kifizetéssel, mert például nincs számla a javításról.
  • Mi a helyzet akkor, ha az autó meghibásodik? Bármikor, bárkivel előfordulhat. Mi a cég megoldása erre a helyzetre? Ki kell venni szabit? Tudnak cserét biztosítani? Nekünk kell megoldani? Ha szervizbe visszük az autót, vagy magunk javítjuk meg, az munkanapnak minősül? Nehéz kérdés, és nem is igazán egyértelmű, hogyan lehet megnyugtatóan megoldani – olyan egyezségre kell jutni, ami mindkét félnek megfelel.

Mindenre legyen terv

Látható, hogy a saját autóval való munkavégzés több szempontból is kényes terület. Ennek ellenére nem ritka, hogy így hirdetnek meg egy-egy állást. Amennyiben úgy érezzük, nekünk ez nem probléma, nyugodtan megpályázhatjuk, de nagyon fontos, hogy a fenti kérdésekben előre egyezzünk meg a munkáltatóval. Ha ugyanis ezek a feltételek nincsenek tisztázva, az általában igen kellemetlen meglepetéseket szül előbb vagy utóbb.

Amennyiben mindenre megvan a forgatókönyv, tudjuk, hogy miért ki felel, mikor ki állja a költségeket, a saját autó nem fog problémát okozni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek