Hogyan írjunk ütős motivációs levelet frissdiplomásként?

Az egyik korábbi cikkünkben kifejezetten a pályakezdő önéletrajzhoz írtunk hasznos tippeket. Bár a motivációs levél kezd kimenni a divatból, egy pályakezdőnek azonban mégis megfordíthatja az álláskeresését, és sok helyen ilyen pozíciókra kérik is. Mit érdemes bele írni, és hogyan?

  1. Mondjuk el nekik, hogy kik vagyunk. Ez csak egy rövid egyszerű összefoglalás / felütés, ami tényleg arról szól, hogy kik vagyunk mi, és miért jelentkezünk.
  2. Emeljük ki, hogy miért pont ez a cég. Sokan ömlesztve küldik a jelentkezéseket mindenhova. Azonban ha kifejtjük, hogy miért pont ennél a cégnél szeretnénk dolgozni (és valami konkrétumot írunk hozzá, akkor az sokat lendíthet.
  3. Jó, ha a hirdetés alapján újra leírjuk, hogy mik a cég igényei, problémái, amire megoldást keresnek a felvételünkkel. És ezekre a problémákra kell, hogy megoldást nyújtó legyen az önéletrajzunk és a motivációs levelünk is.
  4. Demonstráljuk az értékünket, ne csak elmondjuk. Ne azt mondjuk, hogy miért vagyunk jók valamiben, hanem mutassuk be pontosan, hogy ezt mire alapozzuk. (pl. egy sulis projekt vagy gyakornoki munka útján)
  5. Folyamatosan utaljunk/csatoljunk vissza valahogy a céghez, ahova pályázunk. Erősítsük meg, hogy nem csak rólunk szól a levél, hanem „kettőnről”, tehát a cégről és a munkavállalóról is. Ehhez pedig ki kell emelni a céget többször.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek