Mi leszek, ha nagy leszek? Segítsük a gyerekeket a szakmák megismerésében!

Tűzoltó, filmsztár, vadakat terelő juhász? A legtöbb gyerkőc már egészen pici korában határozott elképzeléssel rendelkezik szakmai jövőjéről. Az inspiráló minták természetesen főleg a közvetlen környezetükből érkeznek, és előszeretettel teszik magukévá a szülők foglalkozását, de léteznek általánosan népszerű karrierutak is, amit élete egy pontján szinte minden kicsi előszeretettel űzne.

Számos olyan gyerekjáték áll rendelkezésünkre, amivel segíthetjük a kicsik álmainak kibontakozását, ráadásul ezek a fejlesztő játékok gyerekeknek a szórakozás mellett (a jövőbeni karrierjüktől független) hasznos készségek fejlődését is támogatják.

Lássuk, mik azok a foglalkozások, amikkel valószínűleg a te csemetéd is szívesen azonosul, és milyen fejlesztő játékok segítségével hozhatjuk őket közelebb a gyerekekhez!

Hagyjuk kibontakozni a leendő séfeket!

Hagymás csokitorta, tojáshabos kávé vagy zabkása egy csipetnyi curryvel? Ha nem akarjuk az ifjú szakácsok kreativitását korlátozni, de nem is a vasárnapi ebéden szeretnénk kikísérletezni az újításaikat, egy baba konyha segítségével biztosítsuk nekik a megfelelő terepet a gasztronómiai kalandozásokhoz.

Hajlamosak vagyunk csak kislányokat meglepni háztartási munkákat utánzó játékokkal, pedig a kis konyhában végzett munka minden gyerkőc számára hasznos tapasztalat! Egyrészt a fejlesztő játékok közé tartozik, hiszen észrevétlenül gyakorolják a mérés, adagolás folyamatát, és a finommotorikai készségeiket is fejlesztik, másrészt fokozatosan megtanulják, hogyan gondoskodjanak magukról az otthonukban.

És ki tudja, melyik lelkes szakács válik a valóságban is a főzés szerelmesévé!

Hadd eresszék ki a hangjukat a fiatal zenészek!

Bár először rendszertelen püfölésnek és sípolásnak tűnhet, ha a kisgyermekünk kezébe zenélő játék vagy kifejezetten hangszer akad, a hangokkal való kísérletezés a harmonikus akkordok megtalálása nélkül is jótékonyan hat a gyerekek hallásának fejlődésére.

És ne feledjük azt sem, hogy a zenei és a matematikai, logikai készségek nagyon közel állnak egymáshoz! Ezért nem lőhetünk mellé, ha a babák részére beszerzünk például egy játék zongorát, a nagyobbacskákat pedig egy gyerek szintetizátor dallamaival varázsoljuk el.

Szirénázó, száguldó, villogó, billenő: jöhet minden, ami autós!

Kétségtelen, hogy a picik szívében generációtól függetlenül a kukásautó titokzatos bája áll az első helyen, ha kedvenc szakmáról van szó. Ezért minden gyerekszoba elengedhetetlen kelléke egy műanyag kukásautó, ami mellett természetesen parkolnia kell egy tűzoltó-, mentő- és rendőrautónak is!

Amikor elképzeljük, hogy ezeket a fontos hivatásokat űzzük, könnyedén megtaníthatunk a gyerekeknek biztonsági és környezetvédelmi alapszabályokat. Mint például, hogy a szemetet a kukába dobjuk, hogy nem szaladunk át az úttesten, nem játszunk a gyufával, vagy hogy ha valaki rosszul van, azonnal szólunk egy felnőttnek!

Doktornéni, a fájó hasú plüssök megmentője!

A gyerekek doktornénitől, doktorbácsitól való félelmét segíthetjük feldolgozni a szerepjátékon keresztül. Legyen a gyerkőc a kedves egészségügyi dolgozó, aki a lázas, fájó hasú, vagy védőoltásra várakozó plüssállatokat megnyugtatja és meggyógyítja. Egy játék orvosi készlettel ráadásul a vizsgálatok során leggyakrabban használt eszközökkel is megismerkedhetünk.

Játsszunk óvónéniset a napi élmények feldolgozásához!

Természetesen kihagyhatatlan foglalkozás a csemeténk napjait is bearanyozó jószívű óvónéni vagy óvóbácsi. Ez a szerepjáték ráadásul több szempontból is hasznos lehet a kicsik értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából: ha éppen most készülünk az ovis életre, eljátszhatjuk előre az első napunkat.

Foglalkozhatunk a félelmekkel, kétségekkel, elképzelhetjük, hogyan fogadnak majd minket, mi fog történni a nap folyamán, és hogyan érünk haza anyával, apával biztonságban. Ha pedig már bátor ovisok vagyunk, feldolgozhatjuk a történéseket, a jó és kevésbé jó élményeket egyaránt. A játékhoz pedig mindössze néhány plüssre vagy babára van szükségünk!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Key Account Manager, ügyfélmenedzser, ügyfélreferens és hasonló állások érdekelnek? Itt van 10 kérdés, amivel készülhetsz az interjúra!Key Account Manager, ügyfélmenedzser, ügyfélreferens és hasonló állások érdekelnek? Itt van 10 kérdés, amivel készülhetsz az interjúra!

Sok kereskedelmi és szolgáltató cég alkalmaz ügyfélmenedzsereket. Ezek lehetnek értékesítői vagy „simán csak” kapcsolattartói állások is. Alapvetően mindegyikre igaz, hogy a következő készségeket/képességeket szokták keresni egy interjún: Vezetői képesség, szervezőkészség,