Mi leszek, ha nagy leszek? Segítsük a gyerekeket a szakmák megismerésében!

Tűzoltó, filmsztár, vadakat terelő juhász? A legtöbb gyerkőc már egészen pici korában határozott elképzeléssel rendelkezik szakmai jövőjéről. Az inspiráló minták természetesen főleg a közvetlen környezetükből érkeznek, és előszeretettel teszik magukévá a szülők foglalkozását, de léteznek általánosan népszerű karrierutak is, amit élete egy pontján szinte minden kicsi előszeretettel űzne.

Számos olyan gyerekjáték áll rendelkezésünkre, amivel segíthetjük a kicsik álmainak kibontakozását, ráadásul ezek a fejlesztő játékok gyerekeknek a szórakozás mellett (a jövőbeni karrierjüktől független) hasznos készségek fejlődését is támogatják.

Lássuk, mik azok a foglalkozások, amikkel valószínűleg a te csemetéd is szívesen azonosul, és milyen fejlesztő játékok segítségével hozhatjuk őket közelebb a gyerekekhez!

Hagyjuk kibontakozni a leendő séfeket!

Hagymás csokitorta, tojáshabos kávé vagy zabkása egy csipetnyi curryvel? Ha nem akarjuk az ifjú szakácsok kreativitását korlátozni, de nem is a vasárnapi ebéden szeretnénk kikísérletezni az újításaikat, egy baba konyha segítségével biztosítsuk nekik a megfelelő terepet a gasztronómiai kalandozásokhoz.

Hajlamosak vagyunk csak kislányokat meglepni háztartási munkákat utánzó játékokkal, pedig a kis konyhában végzett munka minden gyerkőc számára hasznos tapasztalat! Egyrészt a fejlesztő játékok közé tartozik, hiszen észrevétlenül gyakorolják a mérés, adagolás folyamatát, és a finommotorikai készségeiket is fejlesztik, másrészt fokozatosan megtanulják, hogyan gondoskodjanak magukról az otthonukban.

És ki tudja, melyik lelkes szakács válik a valóságban is a főzés szerelmesévé!

Hadd eresszék ki a hangjukat a fiatal zenészek!

Bár először rendszertelen püfölésnek és sípolásnak tűnhet, ha a kisgyermekünk kezébe zenélő játék vagy kifejezetten hangszer akad, a hangokkal való kísérletezés a harmonikus akkordok megtalálása nélkül is jótékonyan hat a gyerekek hallásának fejlődésére.

És ne feledjük azt sem, hogy a zenei és a matematikai, logikai készségek nagyon közel állnak egymáshoz! Ezért nem lőhetünk mellé, ha a babák részére beszerzünk például egy játék zongorát, a nagyobbacskákat pedig egy gyerek szintetizátor dallamaival varázsoljuk el.

Szirénázó, száguldó, villogó, billenő: jöhet minden, ami autós!

Kétségtelen, hogy a picik szívében generációtól függetlenül a kukásautó titokzatos bája áll az első helyen, ha kedvenc szakmáról van szó. Ezért minden gyerekszoba elengedhetetlen kelléke egy műanyag kukásautó, ami mellett természetesen parkolnia kell egy tűzoltó-, mentő- és rendőrautónak is!

Amikor elképzeljük, hogy ezeket a fontos hivatásokat űzzük, könnyedén megtaníthatunk a gyerekeknek biztonsági és környezetvédelmi alapszabályokat. Mint például, hogy a szemetet a kukába dobjuk, hogy nem szaladunk át az úttesten, nem játszunk a gyufával, vagy hogy ha valaki rosszul van, azonnal szólunk egy felnőttnek!

Doktornéni, a fájó hasú plüssök megmentője!

A gyerekek doktornénitől, doktorbácsitól való félelmét segíthetjük feldolgozni a szerepjátékon keresztül. Legyen a gyerkőc a kedves egészségügyi dolgozó, aki a lázas, fájó hasú, vagy védőoltásra várakozó plüssállatokat megnyugtatja és meggyógyítja. Egy játék orvosi készlettel ráadásul a vizsgálatok során leggyakrabban használt eszközökkel is megismerkedhetünk.

Játsszunk óvónéniset a napi élmények feldolgozásához!

Természetesen kihagyhatatlan foglalkozás a csemeténk napjait is bearanyozó jószívű óvónéni vagy óvóbácsi. Ez a szerepjáték ráadásul több szempontból is hasznos lehet a kicsik értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából: ha éppen most készülünk az ovis életre, eljátszhatjuk előre az első napunkat.

Foglalkozhatunk a félelmekkel, kétségekkel, elképzelhetjük, hogyan fogadnak majd minket, mi fog történni a nap folyamán, és hogyan érünk haza anyával, apával biztonságban. Ha pedig már bátor ovisok vagyunk, feldolgozhatjuk a történéseket, a jó és kevésbé jó élményeket egyaránt. A játékhoz pedig mindössze néhány plüssre vagy babára van szükségünk!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek