Mire számíthatnak az irodákban dolgozók mostanában?

Márciusban a fél világ kényszerből átállt a home office rendszerre. Sokan nem hitték, hogy lehetséges, de a realitás az, hogy ebből a legtöbb cég elég jól vizsgázott. Akik szentül hitték, hogy például egy nagybankot nem lehet fenntartani home officeból, azok most 1-2 hét alatt jöttek rá, hogy bizony de. ..

Magyarország alapvetően egészen jól kezelte a helyzetet, nyilván sok kár keletkezett, és sok munkahely szűnt meg, ez nem vitás. De ha megnézzük más országokhoz képest a helyzetet (nem csak a konkrét számokkal kifejezve, de arányosságokat tekintve is), akkor bizony lehetett volna ez rosszabb is. Mondom ezt úgy, hogy pontosan tudom, nincs még vége, és jönnek még nehéz idők.

Viszont a jelenlegi helyzet szerint az irodákba történő részleges visszaköltözés abszolút megoldható, a megfelelő intézkedések mentén. A legtöbb cégnél az várható, hogy különböző menetrendek és beosztások szerint részlegesen vissza fogja rendelni az irodákba a munkavállalóit. Ez azt jelenti, hogy például “műszak” jelleggel lesznek az emberek bent, a csapat egyik fele bent, a másik otthon. A vagy B hét, váltogatva, vagy két nap otthon 3 nap bent, sokféle forgatókönyv elképzelhető. Lesznek óvatosabb és bátrabb cégek, de egyelőre a teljes visszatérés nem valószínű, hogy bekövetkezik. A legtöbbünk álláskeresés közben ilyen helyzetekkel fog találkozni. Ez jó a biztonságunk miatt, viszont ha részlegesen bent tudunk lenni egy új munkahelyen, az a betanulásunkat, beszokásunkat, onboardingunkat minden bizonnyal meg fogja könnyíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük