Miért nem írják ki, hogy mennyi a bér?

Idegesít,  hogy miért nem mondják el a cégek a bérsávokat? Nem érted, hogy miért nem lehet egyszerűen csak beleírni a hirdetésbe, és kész?  Ennek több oka is lehet, néhányra szeretnék most példát hozni. Mindezt azért, hogy ti is megértsétek, hogy a cégek miért és hogyan csinálják ezt az egész kérdést.

Kezdjük azzal, hogy nem minden cég rosszindulatú. Én merem állítani, hogy sok multi, vagy magyar KKV vezetője fizetne sokkal többet a dolgozóinak, ha megtehetné.

Vegyünk egy gyors számítást. (most tekintsünk el a pontosságtól, csak a nagyságrendeket szeretném szemléltetni.)

A képzeletbeli cégnek van összesen 100 alkalmazottja. Tételezzük fel, hogy mindenki nettó 100.000 Forintot keres. Nettó 100.000 az bruttó 150.000 Ft. Ezen felül a a cégnek még van egy csomó egyéb költsége, járulék, meg miegymás. Az egyszerűség kedvéért kerekítsünk 200.000-re. Az, hogy te nettó 100.000 Forintot haza tudj vinni, a cégnek kétszer annyiba kerül (bár inkább több, de most ne részletezzük.)

100 x 200.000 az húszmillió Forint. Húsz milla csak a bér, és akkor ezen felül a cégnek is vannak adói, rezsije, működési költségek, anyagárak, had ne soroljam. A havi kiadása legyen 40 millió forint. Ahhoz, hogy neki megérje működni, legalább 50 millió Forintot kell termelnie havonta.Érthető tehát, hogy muszáj spórolnia.

Ezzel hogy tud játszani? Nem mindenkit egyforma béren vesz fel, hanem mérlegeli, hogy mekkora az adott csoport vagy osztály bérkerete, mennyit keresnek a mostani kollégák, és mennyi és milyen tapasztalata van a jelöltnek. Ennél persze jóval komplexebb a dolog, higgyétek el, láttam már négyezer fős cég táblázatait a bérekről….

A cég érdeke az, hogy a megfelelő bérszinten vegyen fel embert, ami a jelöltnek is motiváló, de a többi dolgozóval szemben sem igazságtalan. Az csak egy dolog, hogy ugyanazt a munkát végzi két ember, de ha az egyik már 10 éve csinálja, az új kolléga mag csak pár hónapja, akkor jogosan lehet magasabb a bére az öreg motorosnak. És éppen ezért szenzitív infó, hogy ki mennyit keres. Ha kiderül, akkor ott valaki általában felszokott mondani, és az senkinek nem jó.

A cég ezért nem határozza meg a konkrét bért, hanem béralkut fog csinálni, ad egy ajánlatot, a jelölt vagy elfogadja, vagy nem. A cég vagy megpróbálja meggyőzni, vagy ráemel az ajánlatra, és vagy lesz deal, vagy nem.

A lényeg, hogy szerintem ezen nem érdemes kekeckedni, beszélni kell velük, elmondani, hogy mi reálisan mennyit szeretnénk keresni, aztán úgyis megmondják, hogy belefér-e vagy sem. Nem kell ezt túlreagálni 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek