Mi kell ahhoz, hogy kiemelkedő menedzserek lehessünk?

Könnyű sok-sok infót összeszedni a rossz vezetőkről. Mikormenedzsel, kritizál, megaláz, megnehezíti a munkát, stb. Írtunk is róla már többet. De milyen kvalitások teszik kimagaslóvá a jó vezetőket, és milyen tulajdonsággal kell rendelkezni ahhoz, hogy sikeresen pályázzunk ilyen állásokra?

  1. Erős az önismeretük, ismerik a saját határaikat, gyengeségeiket, de erősségeiket is. Egy vezetőnek nem csak a csapatot kell menedzselni, de saját magát is, amihez elengedhetetlen az erős önismeret.
  2. Sokan esnek abba a hibába, hogy nem delegálnak elég feladatot, és biztosabbnak látják, ha ők maguk csinálják meg. De egy jó vezető igen is rábízza a beosztottakra a komoly feladatokat, visszajelzést ad, és bátorítja őket, hogy meg tudják csinálni.
  3. Sokat kommunikálnak. Egyszerűen csak megfelelően áramoltatják az információkat, ezzel is megbízhatóságot sugározva, és mindezt transzparensen.
  4. Odafigyel a reakciókra. Lehet bármilyen jó tervünk, nem tudjuk végigvinni, ha a beosztottak nem jól reagálnak rá. Ezért jó emberismerőnek kell lenni, és megérteni, hogy mire, hogyan, és miért reagálnak.
  5. Egy jó vezető olyan közös célt tűz ki, amit mindenki el tud fogadni, és kvázi egy kis „családként” támogatja ennek a célnak az elérését. Olyanok, mint egy apa vagy anya, akik segítik a gyermeküket a céljaik elérésében.
  6. Stratégiákban gondolkodnak, amihez tartják is magukat, de szükség esetén a taktikán képesek rugalmasan változtatni.
  7. Elérhetők. A jó vezető mindig ott van, ha baj van, és mindig lehet rá számítani.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek