Hogyan NE keressünk gyakornoki lehetőséget magunknak?

Biztosan sokszor hallottuk már, hogy manapság gyakornoki tapasztalat nélkül nagyon nehéz lesz elhelyezkedni. Ebben van némi igazság, mert nagyon értékes tapasztalatokkal tudunk gazdagodni egy ilyen pozícióban. Azonban sajnos vannak esetek, amikor a valóságban túl sokra nem megyünk pár hónap irat-tologatással.

  1. A gyakornoki állás nem jelent kihívást

A gyakornokság általában azzal jár, hogy az összes apró-cseprő, unalmas munkát ránk bízzák. Ez elkerülhetetlen, és tulajdonképpen nincs is baj vele, egy bizonyos szintig. Kicsit olyan ez, mint a kovácsmester inasa… De természetesen nem azért megyünk gyakornoknak egy nagy céghez, hogy a papírokat tegyük betűrendbe, és kávét főzzünk a kollégáknak. Ennél azért több felelősségre van szükségünk!

Fontos, hogy tanuljunk olyan hasznos dolgokat, amiket teljes állásban is tudunk majd alkalmazni a későbbiekben, és kézzel fogható, értékes tudást szerezzünk. Nem baj, ha mellette el kell végezni az unalmas munkát is, de ha csak arról szól gyakornokságunk, akkor inkább keressünk egy másik pozíciót magunknak!

  1. A gyakornoki pozíció nem releváns a karrierünk szempontjából

Amikor gyakornokok vagyunk, akkor még nem biztos, hogy pontosan tudjuk, milyen irányba tereljük a karrierünket. Nem ritka, hogy a főiskola, egyetem évei alatt még hezitálunk, próbálkozunk, ismerkedünk, nem annyira tudjuk, hogy melyik irány lenne a legjobb nekünk. Sokan keverednek olyan gyakornoki pozícióba ezért, ami nem illik annyira a később választott munkájukhoz. Ha már körvonalazódni látszik, hogy mi az, amivel tényleg foglalkozni kívánunk, akkor mindenképp igyekezzünk abba beleillő gyakornoki állást találni. Sokan vannak úgy, hogy nem fogadják őket, de muszáj valakinek igazolni a kötelező gyakorlatot, és kétségbeesésükben bármit elvállalnak, csak legyen meg az aláírás… Ezt igyekezzük elkerülni! Legyünk rugalmasak, ha kell, akkor ingázzunk egy kicsit. Higgyük el, még a fizetés nélküli gyakornokság is megtérül hosszú távon, ha jó helyet választunk!

  1. Nem a legújabb dolgokat tanuljuk

Lehet, hogy viszonylag régimódi módszerekkel operáló céghez kerülünk gyakornokként. Magyarországon sajnos nem engedheti meg magának sok cég a legújabb technológiák, módszerek alkalmazását. Ez nem jelenti azt, hogy ottlétünk haszontalan lenne, de érdemes tisztában lenni a szakterületünk újdonságaival, az iparág trendjeivel, piaci helyzettel stb. Az internetről egyszerűen begyűjthetők ezek az információk. Sőt, ha az ismerőseink között van hasonló szakember, velük is érdemes beszélgetni a dologról!

Ha olyan dolgot tanulunk, ami teljes mértékig csak erre az adott cégre jellemző, és senki más nem használja, akkor azt nem biztos, hogy olyan könnyen fogjuk tudni más cégeknél hasznosítani. Azonban akár ez a helyzet, akár elavult technológiákkal dolgozunk, a szabadidőnkben mindig fejleszthetjük magunkat!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek