Szerintem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ha lenne módunk visszapörgetni az idő kerekét akkor bizony néhány dolgot másképp csinálnánk. Nyilván ez lehetetlen, de értékes dolgokat tanulhatunk meg ezekből az élményekből, amit később eredményesen tudunk felhasználni. Az alábbi tippek nem kötelező érvényűek, inkább tanácsok, amik bizonyos helyzetben jól jöhetnek.

  1. Kevesebb anyagi, több szellemi invesztálás. Karrierünk elején, amikor végre lesz erre és arra pénzünk, könnyű elcsábulni. Drágább étterem, ruházat felújítása, később egy szükségtelenül nagy lakás, 3 helyett 7 milliós autó? Ezek alapvetően nem rossz dolgok, sőt néha megérdemeljük, hogy kényeztessük magunkat egy kicsit. De lehet, hogy hosszú távon egy kis plusz tanulásba, vagy tanfolyamra költhetjük a félretett pénzünket. Nem csak hogy a legjobban megtérülő befektetés általában, de azt a tudást már senki nem veheti el tőlünk.
  2. Az egészség az elsődleges. Az egészség az első, ami hajtja a karrierünket. Nyilván betegen, gyengén semmi sem megy úgy. Emeli az energiaszintet, produktivitást, kreativitást, csökkenti a stresszt stb.  Ezt mind a fizikai mind a szellemi egészségre értem. Nem lenne szabad elhanyagolni. Érdemes a naptárunkba iktatni az edzést, az egészséges táplálkozást, és elhagyni a rossz szokásokat. Később kifizetődik.
  3. Jobban be kellett volna osztani az időnket. Alapvetően határozza meg a sikerünket az, hogy hogyan tudjuk az időnket felhasználni. Ha munka közben beszippant egy kis Facebook-ozás minket, vagy egyel többet cigizünk, mint kellene, az még nem tűnik soknak. De hosszú távon összeadódik. Számoljuk ki. Nap egy plusz cigiszünet az 5 perc. Akkor az heti 25 perc. Az pedig havi 500 perc, ami kb 8,5 óra. Havonta egy munkanapot napot elvesz az életünkből, ha csak egyel több cigit szívunk el…
  4. Minden kapcsolatot örökké valóként kell kezelni. Az ember akit ma megismersz lehet, hogy az lesz, akivel 2-5-10 év múlva együtt fogsz dolgozni. Nem tudhatod, főleg Magyarországon nem. Nagyon kicsi ez az ország, szakmai körökben mindenki ismer mindenkit. Ezért (is, meg amúgy is) legyünk mindenkivel tisztelettudók, fölöslegesen ne vesszünk össze senkivel, mert lehet hogy a következő főnökünk lesz az a valaki, de az is lehet, hogy ő tudna majd hozzásegíteni álmaink munkájához.
  5. Nagyobban kellett volna gondolkodni. Ez gyakori panasz. Azok a jó dolgok, amiket mi szeretnénk elérni általában el is jönnek (persze a realitás talaján maradva), ha megengedjük magunknak azt, hogy megkapjuk. Ez furán hangzik, tudom. De azért valljuk be, a legtöbbünknek van valami olyan dolga, amiről 5-10 éve még csak álmodni sem mert. Legyen ez tárgyi dolog, vagy egy új munka, egy kinevezés, stb. Emeljük meg a saját mércénket 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek