Hogyan készüljünk fel politikai jellegű kérdésekre?

Elképzelhető a munkakeresésben a politikáról szóló beszélgetés? Mit kell tenned, ha az interjúztató, a főnököd, vagy akár a kollégád politikai témájú beszélgetést kezdeményez?

Négyévente a választás mindig kiemelt szerepet kap a sajtóban, médiában, az ebédlőasztalnál, és jóformán mindenhol. Egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne ez legyen a téma a hétköznapokban. Mire érdemes odafigyelni, ha ez a munkahelyen, vagy a munkakeresés során történik meg velünk? Mi van, ha véletlenül, (vagy szándékosan) megkérdezi az interjúztató, hogy kire fogunk szavazni? Vagy a főnökünk érdeklődik politikai beállítottságunk felől? Itt van néhány megfontolandó gondolat!

A politika mindig kényes téma

Amennyiben szóba jön egy ilyen téma, kétszer is gondoljuk meg, hogy mit mondunk, illetve, hogy egyáltalán megszólalunk-e. Bár politikai véleményünk miatt ugyan nem rúghatnak ki minket, azonban munkahelyi kapcsolatainkat meggyengítheti, vagy feszültté teheti. Ha beszélünk is erről, próbáljuk meg nem megbántani a másik embert, fogadjuk el a véleményét, és ne bíráljuk.  És ne feledjük, hogy amit egyszer kimondtunk azt már nem vonhatjuk vissza!

Közösségi oldalak

Amennyiben szoktál politikai tartalmakat megosztani a Facebook-on, Twitteren, a blogodon, stb, akkor tartsd észben, hogy ezeket a főnököd, vagy az interjúztatód is megtalálhatja. Ügyelj a láthatósági beállításokra. Egy interjúztató akár tudat alatt is figyelembe veheti a politikai beállítottságodat a döntése során. Még akkor is, ha esetleg pont az ő kedvenc pártjának a bejegyzéseit szoktad megosztani. Attól, hogy egyeztek ebben, nem biztos, hogy egy politikai indulatoktól túlfűtött munkavállalót szeretne alkalmazni a cégénél.

Önéletrajz

Amennyiben az önéletrajzod bizonyos részei olyan információkat hordoznak, amik felfedhetik politikai beállítottságodat (például egy politikailag aktív szervezet), azzal önmagában nincsen gond. Nem kell kitörölnöd a múltadat azért, mert egy ilyen helyen dolgoztál. Szakmailag hibás lenne egy HR-es részéről azt a következtetést levonni, hogy ami az önéletrajzodban van, az a szívügyed is. A titkolózás, magyarázkodás a legrosszabb, amit ilyen esetben tehetsz.

Beszélgetések

Ha az interjúztató rákérdez, hogy kire fogsz szavazni, az törvénytelen. Azonban emiatt nem kell elviharzanunk az interjúról. Igyekezzünk diszkréten leterelni a témát, és haladjunk tovább a beszélgetéssel.

Ha a munkahelyen kérdezik meg, hogy mi a véleményünk egy bizonyos politikai témáról, és nem szeretnénk rá válaszolni, akkor ne tegyük. Nyugodtan mondjuk meg, hogy nem szeretnénk ebben állást foglalni. Nem vagyunk kötelesek. Ha mégis belemegyünk a beszélgetésbe, tegyük azt tisztelettudóan és civilizáltan. De alapvetően a legjobb, ha teljesen elkerüljük ezt a témát, amennyiben lehetséges.

Mindig legyünk tisztában a dolgokkal

A legtöbb interjúztató tisztában van azzal, hogy mire kérdezhet rá és mire nem. Azonban ha mindenképpen szeretné kideríteni politikai beállítottságunkat, akkor meg fogják találni a módját. Néhány trükkös keresztkérdéssel egyszerűen juthatnak a kellő információhoz.

  • „Hogyan befolyásolja az XY kormányrendelet az iparágunkat?”
  • „Ön politikailag aktívnak gondolja magát?”
  • „Mi itt a cégnél ilyen és olyan elveket vallunk, és….”

Ne vegyük be a csalit ezekben az esetekben.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek