Fogalomtisztázás, mert gyakran használjuk a rossz kifejezést!

Gyakran látok az interneten, vagy hallok személyesen olyan hozzászólásokat, amik nem állják meg a helyüket. Emiatt szeretnék egy kis összefoglalót írni erről, csak a tisztánlátás végett!

Az egyenlőtlenség és a szegénység:

A társadalmi szerkezet fogalma, a társadalomban élő egyének nagy tömbökben való elrendeződése

A társadalmi rétegződés különböző ismérvek – foglalkozás, beosztás, munkahely, iskolai végzettség, lakóhely – alapján megállapított kategóriák és azok hierarchikus sorrendje

Ezen ismérvek alapján alakul ki egyenlőtlenség a társadalomban.

A társadalmi egyenlőtlenség az egyéneknek, a családoknak, valamint a különféle ismérvek alapján definiált csoportoknak a társadalomban elfoglalt eltérő helyzetéből fakad. A társadalmi egyenlőtlenség az alábbi dimenziók mentén alakulhat ki: vagyoni helyzet, jövedelmi viszonyok, munkakörülmények, lakásviszonyok, lakóhely környezete, műveltség, szabadidő mennyisége és eltöltésének módja, egészségi állapot, érdekérvényesítés lehetősége.

Hátrányos társadalmi helyzetben azok a személyek (családok) vannak, akiknek szükséglet-kielégítési lehetőségei, életkörülményei s lehetséges életmódja a társadalom többségének lehetőségeinél lényegesen rosszabb.

A szociálisan hátrányos helyzet halmozottan jelentkezik, ha a társadalmi munkamegosztás rendjében elfoglalt relatíve kedvezőtlen hely és az átlagosnál alacsonyabb jövedelem párosul negatív ökológiai életfeltételekkel, növekvő családnagysággal (azaz kedvezőtlen a keresők és eltartottak aránya), és fokozódik az önmagában is kedvezőtlen betagozódási előfeltételeket teremtő etnikai hovatartozással

A jövedelem-egyenlőtlenség és szegénység:

Abszolút szegénységről akkor beszélünk, mikor az egyén vagy a háztartás valamilyen megállapított jövedelemnél (pl. létminimum) alacsonyabb szinten él.

A relatív szegénység a társadalom legkevesebb jövedelemmel rendelkező bizonyos hányadát, általában a tizedét (decilisét) vagy ötödét (kvintilisét) jelenti.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek