Hogyan készüljünk fel anyagilag a munkahelyünk elvesztésére?

Újévkor mindenki szokott fogadalmakat tenni. Majd január 1-től elkezdünk spórolni… meg hasonlók 🙂

Nem kell mindig a legrosszabbra készülni, de sajnos bármikor közbe jöhetnek olyan dolgok, amik miatt szükségünk lehet tartalék pénzre. Mivel érdemes készülni arra, ha netán (bármilyen oknál fogva) megszűnne a munkahelyünk?

  1. Tudjuk pontosan, hogy mennyi az abszolút minimum, amiből kihúzzuk. Általában a büdzsé az alábbiakból áll: „muszáj”, „kell”, + megtakarítás, + esetleg hitel. Az első kategória a lakhatás, élelmezés, míg a második a szórakozás, hobbi, új ruházkodás, stb. Megtakarítás jó, ha van, hitel pedig jó, ha nincs. De ezek az általánosak. Viszont mindenképp jó, ha van a fejünkben egy olyan összeg, amiből tudjuk, hogy túlélünk. Fölösleges „luxuskiadások” nélkül, ami mondjuk elég a szállásunk biztosítására, és arra, hogy normálisan táplálkozzunk, tisztálkodjunk, öltözzünk, stb. Meglepődnétek mennyire kevésből is ki lehet hozni, ha a szükség úgy hozza 🙂
  2. Feküdjünk rá jobban a megtakarításokra. Ha érezzük, hogy nem túl stabil a cég, vagy sok leépítés volt, akkor a már meglevő megtakarításainkhoz igyekezzünk még többet hozzátenni előre. Attól, hogy a jövedelmünk megszűnik, a számláink még nem fognak. Úgyhogy pl jó taktikta lehet, hogy egy fizetésemelést nem a kiadásainkba építünk be, hanem egyből a megtakarításainkba csatornázzuk át, felkészülve a nehezebb időkre.
  3. Az előző ponthoz lehet egy jó alternatíva, ha mondjuk bevállalunk 1-2 keményebb hónapot, és nem a hiteleink minimumát törlesztjük, hanem megszívjuk a fogunkat, és egy jó nagy részt kitolunk a tartozásból előre. Így a jövőben jobban elosztható lesz a kevesebb fennmaradó összeg. Nagyon könnyű belecsúszni egy kisebb hitelbe is (tapasztalatból tudom), ezért ezt nagyon tudatosan kell tervezni. (diákhitel, hitelkártya, személyi kölcsön, akár a lakáshitel, stb.)
  4. Használjuk ki jól a rendelkezésre álló juttatásokat. Az alapbéren felül sok helyen van kafetéria, és egyéb kedvezmények vagy bónuszok. Ezeket célszerű akár előre eltenni, nem felhasználni, gyűjteni SZÉP kártyán egy darabig, aztán abból akár több hónapig is tudunk étkezni, ha úgy hozza a sors. Ha pedig pl. egészségügyi szolgáltatásokra is van lehetőség, akkor ne halogassuk, menjünk el azokra a vizsgálatokra, vagy fogászati kezelésekre, mert nyilván nem lesz egyszerű és olcsó ezeket elintézni, amennyiben a munkahelyünk megszűnik.
  5. Gondolkodjunk el egy mellékálláson. Ha nagyon akar az ember, tud csinálni egy kis plusz pénzt, akár beáll valahova néha segíteni. Szerintem mindenkinek van legalább egy ismerőse, akinél lehet pultozni, pakolni, takarítani, adminisztrálni, de akár ha van olyan hobbink, amiben jók vagyunk, és értéket tudunk vele teremteni, akkor abba is belevághatunk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek