Hálózatépítés

A hatékony hálózatépítést művészetnek tartják. Amint a mestere leszel ennek a készségnek, új lehetőségek kerülnek az utadba és az új karriered új irányokba terjeszkedik.

Biztosan hallottál már egyszer-kétszer (vagy tízezerszer) a hálózatépítésről, amióta a munkaerőpiacba léptél, de mit is jelent igazán ez a szó, és hogyan segíthet neked fejleszteni a karriered? Munka- és pályatanácsadók gyakran használják ezt a kifejezést olyan formában, ami vagy nagyon különlegesnek vagy nagyon homályosnak tűnhet. Például a ˝hálózatépítés˝ jelentheti az ország átrepülését, hogy részt vegyél egy szemináriumon egy reptéri hotelben. Vagy jelentheti egy korábbi munkatárs elérését a Facebook-on, hogy felköszöntsd szülinapja alkalmából. Mindkettőre tekinthetünk úgy, mint hálózatépítésre, noha mindkettő a cselekedet, kockázat és hosszú távú érték nagyon különböző szintjét ajánlja fel.

A hálózatépítés minden olyan tevékenységet tartalmaz, ami segít neked kapcsolatot teremteni olyan emberekkel, akik támogathatják a karriered. A hatékony hálózatépítéshez okosan kell felhasználnod az idődet és a mozgósítható energiáidat.

A hálózatépítés segít tudomást szerezni új lehetőségekről

Amint munkát kezdesz keresni, az első lépésed  a nyitott pozíciók felderítése. És amíg a munkáltatók és iparágak weboldalai nagyon sok pozíciót tesznek közzé, a legelérhetőbb állások nem feltétlenül ezeken a helyeken keresendők. A jelentkezők ezekre a nem posztolt pozíciókra, gyakran munkavállalói beszámolókon, ismerősökön, ajánlásokon, gerillamódszereken keresztül találnak rájuk.

Ha több emberrel beszélsz, akkor több embert ismersz. És ha több embert ismersz és ezek az emberek tudják, hogy munkát keresel, segíthetnek neked felfedezni rejtett belső útvonalakat.

Ismerős vagy ismeretlen?

A munkáltatóknak mindig kockázatosabb egy ismeretlen ember lkalmazása. A teljesen idegenek alkalmazása olyannyira kockázatos, hogy a legtöbb menedzser inkább elkerül ezt, ha tudja. Ha ismersz egy vezetőt, vagy döntéshozót – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy csak egyszer találkoztatok, vagy ha egy barát barátjának a barátja vagy – ez kevésbé aggasztó és sokkal megbízhatóbbá, okosabbá, barátságosabbá tesz téged, mint amilyen máskülönben lennél a szemében.

Hálózatépítés könnyű! (elméletben)

Először is kezdd azzal a hálózatod kiépítését, hogy néhány egyszerű lépést teszel. Először, érd el azt az embert, akit már egy szakmai kontextusban ismersz. Ezek azok az emberek, akiknél dolgoztál, akikkel dolgoztál, vagy akikkel találkoztál egy munkához kapcsolódó esemény során.  Próbálj meg emlékezni azokra az emberekre, akikkel egy munkával kapcsolatos eseményen találkoztál és tartsd azokon a szemed, akik valamilyen módon képesek segíteni, támogatni vagy kapcsolatba tudsz velük kerülni.

Másodszor, csatlakozz szakmai csoportokhoz formális módon. Iratkozz fel egy ipari kiadványra vagy adj hozzá egy kommentet, ami az iparhoz fűződik. Keress olyan csoportokat és társadalmakat, amik számítanak az iparágadban és válj egy közösség aktív tagjává, ami érdekel téged, egyaránt online és offline.

Harmadszor, jelenj meg annyi hálózatépítési eseményen, amennyin csak tudsz. Ezek magukba foglalják az állásbörzéket, konferenciákat, szemináriumokat, és előadásokat, amik a közösség számára elérhetőek. Azok az emberek, akik ilyen összejöveteleken jelennek meg, elvárják, hogy megközelítsék és meg legyenek közelítve idegenek által. Ők ugyanannyira érdeklődnek az iránt, hogy találkozzanak veled, mint amennyire te érdeklődsz az iránt, hogy találkozhass velük.  Légy készen bemutatni magad és elmesélni a történeted.

A ˝Hálózatépítés 101˝ poszt először a LiveCareer Blogon jelent meg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek