Etikett üzleti környezetben/szakmai rendezvényen

Néhány gondolatot szeretnénk megosztani veletek a céges rendezvények elvárt viselkedésformákról, és hogyan válhat előnyödre egy ilyen program!

Fontos észben tartanunk, hogy bár a céges rendezvények alapvetően szocializáló, jutalmazó és morálnövelő jellegűek, de ettől függetlenül ezek üzleti események (még ha családi napnak is hívják). Viselkedj ennek megfelelően, mert egy ilyen rendezvényen is mindenki figyel, kiváltképp a vezetők!

Ne utasítsuk vissza a meghívást! Ha csak nincs valamilyen halaszthatatlan dolgunk, akkor lehetőleg igyekezzünk megjelenni ezeken a rendezvényeken. Rontja a rólunk kialakult képet, ha sosem vagyunk ott ilyen programokon. Ha többet nem is, de egy órát kibírunk, még ha nincs sok kedvünk, akkor is. De ne legyünk mi a legnagyobb party-arcok sem, aki hajnalig tombol.

Itt is viselkedjünk professzionálisan. Kellő mennyiségű komolyságot tartsunk meg. Ezek a rendezvények nem arra valók, hogy itt vezessük le a munkahelyi stresszt. Ez továbbra is egy üzleti tevékenység!

Ne hozzunk ajándékot a főnökünknek, se másnak, amit mondjuk a barátunk szülinapi bulijára vinnénk! (kivéve persze, ha kifejezetten ajándékozós esemény van. De itt sem szabad igénytelen, nem szalonképes dolgokkal készülni, mert hiába vicces, de nem ide való!)

Érezzük jól magunkat! Egy ilyen rendezvényre sokat költ a cég. Élvezzük ki, mert most ez érted történik!

Ha nem vagyunk benne biztosak, érdeklődjünk az öltözködésről előre. Egyértelmű, hogy ne menjünk szakadt rongyos tornacipőben, vagy hölgyként nagyon kihívó „buliszerkóban”. De azt jó tudni előre, hogy formális vagy informális lesz-e a rendezvény. Ha formális, akkor egyértelműen öltöny / kosztüm. Ha informális, akkor is elfér egy ing és egy farmernadrág, de legalábbis valami konzervatív utcai viselet. A zenekaros pólót és a mélyen dekoltált toppocskát hagyjuk otthon!

Egy ilyen rendezvény nem a flörtölés helye. Ne udvaroljunk a csinos titkárnőnek! Az egyéb, nem megfelelő viselkedést is mellőzzük. Csak szolidan!

Ne szakmázzunk folyamatosan! Egyrészt mindenki egész nap úgyis azzal foglalkozik, másrészt pedig sosem fogjuk lemosni magunkról a túlbuzgó okostojás jelzőt! De a túlságosan személyes, magánjellegű témákat is kerüljük. Főleg ne panaszkodjunk, és ne fárasszuk béna viccekkel a többieket. Kerüljük a politikai, vallási, és egyéb, megosztó témákat is!

Ne mi legyünk mindig a középpontban. Nem kell állandóan magunkról beszélni, fényezni magunkat, az eredményeinket méltatni stb. Viszont ez jó alkalom megköszönni a kollégáknak a múltkori segítségüket, illetve érdeklődni hogylétük felől. És NE pletykáljunk!

Egy apróság, de ha egy pohár ital van a kezünkben, akkor az mindig legyen a bal kezünkben. Sokszor fogunk kezet egy ilyen eseményen. Ne kelljen ügyetlenkedni egy hirtelen kézfogáskor azzal, hogy átvesszük a másik kezünkbe a poharat. Illetve az sem előnyös, hogy a pohártól hideg, párás, nedves kezet nyújtunk másnak. Pláne ha véletlenül kiöntjük a kapkodásban a pohár tartalmát.

Figyeljünk oda, hogy mit és mennyit fogyasztunk. Persze könnyű elcsábulni az ingyenes, korlátlan étel és italfogyasztástól, de azért ezzel inkább óvatosan… Ne rúgjunk be, és ne zabáljuk halálra magunkat. Visszatetsző, ám mégis sokszor találkozhatunk ilyen esettel.

Igyekezzünk ismerkedni olyan emberekkel, akik befolyásolhatják a karrierünket. Építsünk hálózatot, új kapcsolatokat. Nyilván ne legyünk tolakodóak, de ha szóváltásba kerülünk egy ritkán látott, magasabb beosztású menedzserrel, hozzuk a legjobb formánkat! később kifizetődhet.

Amennyiben multikulturális cégnél dolgozunk, és vannak más országból, más hagyományokkal rendelkező helyről származó kollégák, akkor tartsuk tiszteletben egymás szokásait. Nem biztos, hogy mindenki ünnepli a karácsonyt. Vagy például egy vallását gyakorló muszlim kollégát ne kínáljunk alkohollal. Ha tudjuk, hogy a cégnél több kultúra is jelen van, próbáljuk minél inkább megismerni és megérteni őket. Legyünk toleránsak, elfogadóak.

Mindig legyünk tisztában azzal, hogy kik a meghívottak. Ha csak mi, akkor ne vigyük a házastársunkat. Ha szabad vendéget is vinni, akkor is csak egyet vigyünk (feleség, barátnő, férj). Ne vigyük el a legbulizósabb, leg-szabadszájúbb barátunkat.

Köszönjük meg a rendezvény szervezését. 1-2 illedelmes szó vagy mondat elég a megfelelő személynek, a megfelelő időben (akár utólag is).

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek