Hogyan tudunk inkluzív munkahelyi környezetet teremteni?

A diverzitás mostanában nagyon hot topic a munkáltatók körében, főleg a nyugati kultúrákban, de már nálunk is kezd egyre inkább elterjedni. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne csak egy sokat mondogatott buzzword legyen, hanem legyen is alapja?

  1. Az első és legegyszerűbb lépés, hogy menjünk el ebédelni vagy kávézni olyan kollégával, akivel nem szoktunk, vagy egy tök más csapatban dolgozik. Ez alapvetően nem nagy erőfeszítés, és szerintem senki nem veszi rossz néven (vagy remélhetőleg csak nagyon kevesen) azt, ha megpróbálkozunk egy ilyen fajta közeledéssel 🙂
  2. Egyszerűen csak szólaljunk fel az exkluzivitás ellen. Az exkluzív viselkedés lehet teljesen véletlen, tudat alatti, de szándékos és sértő is. Egy nagyon egyszerű példa, ha például van nem keresztény vallású a csapatban, akkor kezeljük megfelelő illedelmességgel azt, hogy ő nem ünnepli a karácsonyt. De még egymillió ilyen témát lehetne felhozni.
  3. Figyeljünk oda a kommunikációnkra. Ezek nagyon apró dolgoknak tűnhetnek, és akár földrajzi eltérésekből / hagyományokból is eredhetnek, de lehet, hogy valakinek a „srácok” megszólítás nem fér bele például, mert az általában „fiúk csoportjára” vonatkozik, és valaki akár ezeket is bántónak tekintheti. És egyszerűen csak legyünk tekintettel másokra, ha valaki nem bírja elviselni az extenzív káromkodásunkat, akkor értsük meg őt, és figyeljünk oda erre 🙂
  4.  A munkahelyeken óhatatlanul is „versenyhelyzet” van, mert a legtöbbünk ösztönösen szeretne előrébb jutni, kiemelkedni, több dicséretet kapni, kitüntetést szerezni, stb. Ilyenkor pedig könnyű azt érezni, hogy mindenki magára van utalva, és mi magyarok szerintem amúgy is jók vagyunk abban, hogy igyekezzünk a saját malmunkra hajtani a vizet 🙂 Az inkluzivitás azonban megköveteli azt, hogy támogató, egymásért is dolgozó, segítőkész környezetben legyünk. Amíg nincs meg ez a mentalitás, addig nem is lesz inkluzivitás.
  5. Ne féljünk kérdezni. A mi kulturánkban sajnos még mindig sokszor támadásnak veszik, ha kérdeznek valamit…. Pedig nem szabad. Félelem és harag nélkül, nyugodtan tegyünk fel kérdéseket, és nyugodtan válaszoljunk azokra. Ez egy nagyon fontos lépés.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek