Kutya a munkahelyen?

Nagyon megosztó a téma, mindkét táborba sokan tartoznak. Valahol engedik, valahol nem, de leginkább nem. Van, aki szereti a kutyákat, és van aki nem. Kevés a kutyabarát munkahely, de ez egy olyan kérdéskör, amire nagyon nehéz megfelelően alkalmazható módszertant kitalálni, ami mindenkinek megfelel. Éppen ezért zárkóznak el tőle leginkább. Nem azért mert egyértelműen rossz dolog, hanem mert egyszerűen nagyon nehéz konszenzusra jutni. Minden esetre a téma érdekes, és érdemes az alaposabb kutatásra is.

Nem célunk állást foglalni ebben, de nézzük meg az érveket és ellenérveket! (leginkább irodákról beszélünk most, hiszen üzemi környezetben nyilvánvalóan nem tartózkodhat egy háziállat)

Pro:

  • A kutya beengedése a munkahelyre motiváló lehet. Erősítheti a cég felé irányuló elkötelezettséget, ha megengedik, hogy néha a gazdival legyen a kedvence. Így ez a mára kritikussá vált munkaerő-megtartás egyik eszköze is lehet akár
  • A kutya-gazdi kötelék nagyon erős tud lenni. Nyugtató, stresszoldó hatása is lehet, növelheti a munkamorált, és egyszerűen csak jó közérzetet, vidámságot biztosíthat.
  • A munkahelyi kapcsolatokra is jó hatással lehet. Akik mondjuk eddig nem nyitottak egymás felé, a kutya téma miatt elkezdhetnek közeledni egymáshoz. Mert ki ne akarná megsimogatni a cuki kutyánkat? Jó beszélgetésindító lehet.
  • A cég megítélésén is javíthat. Bár itt szintén nem mindegy, hogy kinek a szemében, de egy kutya-barát munkahely sokak szemében „menőbb” és modernebb szemléletmódról tanúskodhat.

Kontra:

  • Higiénia. Itt leginkább az allergia kérdésére gondolok. Valaki sajnos allergiás a kutya/macskaszőrre. Feltételezzük, hogy az állat szobatiszta, és egyéb tisztasági dolgokra nem kell gondolni.
  • Ebből következik, hogy nekik is vannak szükségleteik, amikor ki kell velük menni. Ezt nem biztos, hogy akármikor megteheti a gazdi.
  • Más kollégákat zavarhat és feszélyezhet, esetleg félelmetesnek, veszélyesnek találhatják.
  • A kutyáknak nem feltétlenül tesz jót a klímás, légkondicionált levegő.
  • A kutyát is megzavarhatja, nyugtalaníthatja a sok idegen ember és az idegen környezet, bár ez leginkább nevelés kérdése…

Sokáig lehetne még ötletelni. Nektek mi a véleményetek erről? Megengednétek, vagy nem? Milyen módszereket láttok működőképesnek? Írjátok meg nekünk kommentben vagy üzenetben, hogy mivel egészítenétek ki az érvek és ellenérvek listáját!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek