Érdemes nyitott pozíció nélkül is jelentkezni cégekhez?

Találtunk egy szimpatikus céget, ahol szívesen dolgoznánk? Szuper! De sajnos ha csak úgy simán kifejezzük a szándékunkat arra, hogy mi ott akarunk dolgozni, az elég kevés. A legtöbb cég/HR-es/Recruiter elég sok ilyen üzenetet kap. Nem baj, lehet ezt úgy is, hogy az átlagnál mélyebb benyomást tegyünk ilyen esetben 🙂

Én is toborzóként dolgozom egy banknál, naponta többször keresnek fel azzal, hogy van-e valami munkám nekik. Jobb esetben tudok valami releváns nyitott pozíciót ajánlani. De sokszor az van, hogy ők akarnak valamit csinálni, nálunk. Én nem tudok neki pozíciót nyitni, természetesen.

Általában ezekre a kérdésekre csak nemmel tudok válaszolni, még ha szépen és illedelmesen fogalmazom is meg. Általában itt a dolog itt el is sikkad, aztán elmúlik a kapcsolat. Neki és nekem sincs időm arra, hogy a semmiről beszélgessünk 🙂 Maximum ha a jövőben lesz valami ilyesmi keresésünk, akkor felhívom vagy írok neki.

De van a másik eset, amikor nagyon korrektül, nagyon felkészülten írnak nekem. Konkrét kérdéseket tesznek fel, amik már önmagukban kiemelik őket a többségből. Megkérdezik az én véleményemet is, elmesélik, hogy mit szeretnének, és hogy ez mennyire lehet reális szerintem. Ezek is általában a kétségbeesett álláskeresőktől jönnek (ritkább esetben a hardcore network-erektől.) de ha így írnak, már mindjárt más a leányzó fekvése. Meg ezekre mondjuk én is tudok érdemben válaszolni és konkrétat mondani.

És ez miért jó nekik, és nekem? Mert amíg beszélgettünk valamennyit, már jobban megismertem. És ha nyílni fog egy adott keresés, akkor rögtön van név az eszemben, akit azonnal lehet keresni. Jó nekem, mert van jelöltem, akit be tudok mutatni. És jó neki, mert végül is a célja megvalósulhat.

Szóval a kérdés az, hogy érdemes-e megkeresni akkor is a cégeket, ha nincs nekünk való pozíciójuk? A válaszom egyértelmű igen, de nem mindegy az hogy hogyan. Olyan kérdést/kérést továbbítsunk, ami nem hozza őket kellemetlen helyzetbe, és amire tudnak értelmesen válaszolni. Azonnal munkát kérni általában nem megy így. De egy informális interjút kérni nem akkora dolog, mint gondolnánk. Így máris bekerülhetünk abba a vérkeringésbe, ahol egyszer mi magunk is szeretnénk dolgozni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek