Álláskeresési technikák

Manapság már számos álláskeresési technikát ismerhetünk. A hagyományostól kezdve egészen a modern technikáig. Nézzük meg közelebbről, milyen lehetőségek állhatnak rendelkezésünkre.

  • Egyértelmű, hogy legelőször az internetet hívjuk segítségül. A világhálón szörfözve ráakadhatunk különféle állásportálokra. Itt megnézhetjük a különböző álláslehetőségeket, és amelyik szimpatikus számunkra azt megpályázhatjuk. Egyes álláskereső portálok lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy feltöltsük önéletrajzunkat. Sőt, nem csak vállalatok adhatnak fel hirdetést, de mi is hirdethetjük magunkat különböző oldalakon. Ebben az esetben részletesen írjuk le, hogy milyen végzettséggel rendelkezünk, milyen munkát szeretnénk találni, mik az elképzeléseink. Figyeljünk arra, hogy hibátlanul töltsük fel önéletrajzunkat a felületre!
  • Apropó internet! Érdemes felkeresni a vállalatok honlapjait is, mert ott is találhatunk a karrier menüpont alatt hirdetéseket. Ma már a cégek nagy hangsúlyt fektetnek erre! Találkozhatunk ún. szűrővel is, amikor megadhatjuk, hogy milyen munkakörben keresünk lehetőséget, melyik telephelyen dolgoznánk. Egyes cégeknek nem csak egy, hanem több telephelye is van. Ez leginkább a multikra jellemző.
  • Ha állást keresünk, ez a módszer még mindig listavezetőnek a számít. Nem más, mint a kapcsolatok. Természetesen ez érthető, hiszen számos akadályt átugorhatunk így. Mire is kell itt gondolni? Nem kell részt vennünk az állásinterjún, csak egy elbeszélgetésen, ahol már csak a munkafeltételeket kell megbeszélni. Mennyi fizetésre gondoltunk, mikor tudunk kezdeni stb. Egyébként számos vállalat, alkalmazza a belső beajánlás módszerét. Ha megüresedett egy pozíció, akkor a cégnél dolgozókat kérdezik meg először, van-e ismerősük, vagy barátjuk, aki éppen munkát keres. A cégek megbíznak alkalmazottaikban, ezért is folyamodnak ehhez a módszerhez.
  • Nem is gondolnánk, de vannak olyan állást keresők, akik ezt a módszert is alkalmazzák, ez pedig a személyes felkeresés. Az állást kereső személyesen bemegy a vállalathoz, és érdeklődik álláslehetőségek iránt. Ha jelenleg nincs megüresedett pozíció, akkor is javasolt otthagyni az önéletrajzunkat, és motivációs levelünket, mert soha nem tudhatjuk, mikor kereshetnek meg minket.
  • A hagyományos lehetőségek közé sorolható az, ha újságból vagy szórólapból értesülünk a különböző lehetőségekről. Nem csak kisvállalatok használják ezt a módszert, hanem ugyanúgy nagyvállalatok is. Mindezeken felül találkozhatunk még buszon, vagy villamoson elhelyezett hirdetésekkel is.

Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy állást keressünk, és találjunk! A többi már csak rajtunk múlik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük