A munkaügyi kapcsolatokról (1. rész)

Egy kis fogalomtisztázás a szakszervezetekről, érdek-képviseletről, két részletben

A munkavállalók által igénybe vett hagyományos, és talán a legfontosabb érdek-képviseleti forma a szakszervezet. Ezek a szervezetek azt a célt szolgálják, hogy megvédje és képviselje a munkavállaló érdekeit, és azoknak az eseményeknek a kimenetelét, amelyek a munkaerő-piacon történnek, a munkavállaló javára alakítsa.

A szakszervezet meghatározása:

A szakszervezetek olyan önkéntesen és hosszútávra létrehozott érdekvédelmi társulások, amelyet tagjaik az egyesülési szabadságuk alapján, saját szociális vagy gazdasági helyzetük, anyagi biztonságuk, és munkafeltételeik megóvása miatt hoztak létre.

A szakszervezeteket többféleképpen is lehet csoportosítani. Amennyiben horizontálisan tagoljuk őket, akkor különbséget kell tennünk a különböző szakmai képviseleti formák között. Amennyiben viszont vertikálisan vizsgáljuk a csoportokat, akkor leginkább a méretük, kiterjedésük alapján tudjuk megkülönböztetni őket. Így beszélhetünk nemzetközi, országos, regionális vagy szervezeti szintű szakszervezetekről.

A szakmai szakszervezetek:

A szakmai szakszervezetek egy bizonyos adott, azonos szakma munkavállalóit képviselik. A legtöbb esetben vertikálisan minden szinten megjelenik. A legnagyobb előnye ennek a rendszernek abból fakad, hogy szinte teljesen homogén tagokból áll. Ez azért jó, mert kevesebb lesz az érdekek eltérése, kevesebb féle „kívánsággal” kell számolni, így egyszerűbb a szervezés is. Ez elméletben működne is, de általában sokkal több részegységre kell bontani a szervezetet, mert egy szakmán belül is több féle munkakör létezik.

Az ágazati szakszervezetek:

Az ágazati szakszervezetek egy gazdasági ágazat dolgozóit tömörítik, függetlenül attól, hogy nekik milyen a szakmai vagy szervezeti elhelyezkedésük. Így egy nagyobb szervezet jöhet létre, amely erőteljesebben tud fellépni egy munkaáltatóval, vagy munkaadói szakszervezettel szemben. Megszűnik a megosztottság, hatékonyabbá válik a koordináció és a kapcsolattartás is, minden résztvevő számára. Ezek megerősödése miatt vált meghatározóvá az a jelenség, hogy a ágazati szereveződés vált uralkodóvá. Az ilyen nagy szervezeteknek az a hátránya, hogy a kisebb létszámú, kevésbé preferált munkavállalói rétegek háttérbe szorulnak, esetenként elhanyagolódnak.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek