Nemek közti egyenlőtlenség a munkaerő-piacon, és, hogy mit tehetünk

A nemek közti egyenlőtlenség a munkaerő-piacion is érezhető. Manapság gyakori téma, és láthatjuk, hogy bizonyos országokban már konkrét törvényeket is hoznak a témában. Az általánosan elfogadott hozzáállás az az, hogy a férfiak sokszor előnyben vannak. Adódik tehát a kérdés, hogy mit tehetnek a férfiak annak érdekében, hogy csökkenjen ez az úgynevezett „gender gap”

  1. Legyünk tisztában ennek a jelenségnek a létezésével. Ha már elolvassuk ezt a cikket, akkor meg is tettünk egy lépést.
  2. Beszéljünk a témáról. Sokaknak lehet kellemetlen erről beszélni, vagy tabuként kezelik, de mint minden más dolog, ez is csak akkor fog megoldódni, ha beszélünk róla.
  3. Vezetőként az alapján mérlegeljünk, hogy milyen teljesítményt nyújt egy kolléga. A nők és színesbőrűek általában alacsonyabb kezdőfizetést és béremeléseket kapnak. Holott a teljesítményük alapján kellene mérni őket.
  4. Ne vágjunk a szavukba. Nem csak munkahelyi meetingeken, de még a bíróságon is gyakrabban vágnak a nők szavába (kutatások eredményei szerint). Ezt egyszerűen csak ne csináljuk.
  5. Hajlamosak vagyunk a nők jó ötleteit lenyúlni, és a sajátunkként eladni. Ha egy nőnek jó ötlete van, dicsérjük meg, és ismerjük el.
  6. Nem csak a jelölteket kell diverzifikálni, hanem az interjúztatókat is. Ha nők és férfiak is interjúztatják a jelölteket, akkor változatosabb lesz az értékelés is, nem fogják ugyanazokat a szokásokat hozni, és nem lesz folyton az, hogy „nem kultúr-fit ebbe a szervezetbe” a jelölt.
  7. Hagyjuk a nőket is dönteni. Vagy önállóan, vagy ha nem önállóan, akkor az ő véleményüket is kérjük ki egy döntés meghozása során.
  8. Birkózzunk meg a könnyekkel. A nők néha sírnak. Ezzel nincs gond, ők érzékenyebbek. A munkahelyen is. A férfiak ingerültek és kiabálnak ha idegesek. A nők pedig sírnak. A sírás nem mindig a szomorúság jele, egyszerűen belőlük ez a reakció válik ki.
  9. Csak simán tiszteljük őket. Nincs különbség, ennyi 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek