7 tipp, ha kötelezően otthonról kell dolgoznod

Amióta a WHO világjárvánnyá nyílvánította a koronavírust, azóta irgalmatlan tempóban kezdték el a cégek megszervezni a nagy arányú otthoni munkavégzést. Nem egyszerű hosszú távon home office-ban dolgozni, erről a témáról már sokszor írtunk. De a mostani eset az más, ezért összegyűjtöttünk nektek 7 pontot, ami talán segítséget nyújthat.

  1. Ha több felnőtt is van a családban, próbáljátok meg összeegyeztetni a munkaidőket, hogy váltva tudjatok figyelni a gyerekekre. Ez persze nem minden esetben kivitelezhető, de a lényeg, hogy legyetek kreatívak, amennyire csak lehet.
  2. Légy nyílt a vezetőddel. Ha gyermekre kell vigyáznod, akkor jelezd ezt neki, és vázold, hogy milyen nehézségekkel fog ez járni neked. Kérdezd meg, hogy milyen lehetőségek lennének rajta a munkaidő eltolására, kitolására, szakaszosítására. Fontos, hogy legyen egy kész javaslatod, és ne csak arra hivatkozz, hogy neked milyen nehéz most.
  3. Alakíts ki egy napi rutint, és tartsuk is ehhez magunkat. Ha kell akkor akár írjuk is össze egy órarend szerűen azt, hogy mit és mikor fogunk csinálni. Próbáljuk ezt összeegyeztetni a gyermekek egészséges napi rutnjával is, mint ami az óvodákban/iskolákban is lenne. Persze csak amennyire lehet.
  4. Ha lehet, úgy osszuk be az időt, hogy amikor mi dolgozunk, és a párunk vigyáz a gyerekekre, akkor ne zavarjanak meg minket. Buta példa, de a kilincsre akasztott nyakkendő is azt jelenti, hogy most nem szabad bemenni oda, vagy kopogni.
  5. Hagyjunk szabadságot a gyerekeknek. Nyilván nem egy 2 éves kisbabára gondolunk, de ez most egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekek önállóságát fejleszteni tudjuk. Megtanulják kiszolgálni magukat, főzni, elintézni ezt-azt. stb.
  6. Beszéljünk viszonylag sokat a kollégáinkkal. Sokat fog segíteni, ha nem csöndben ülünk. A gyerekek pedig bele fognak kiabálni a hívásba, bele fognak ugrálni a kamerába, stb. Ebben a helyzetben szerintem mindenki megértő lesz, tök mindegy, hogy egy online állásinterjú, vagy egy céges meeting, vagy egy ügyféltalálkozó a téma. Aki ebben most nem megértő, az rossz ember 🙂
  7. A gyerekekkel együtt tervezzünk be szüneteket, de hagyjunk időt magunknak is. Ebben fontos, hogy a gyerekek is megértők legyenek, amennyire az érettségi szintjük ezt engedi.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek