10+1 állásinterjú tipp

Onboarding

Nincs olyan ember a földön, aki életében legalább egyszer ne lett volna álláskereső. Mindenki ismeri ezt az idegőrlő folyamatot. A keresgélés folyamata, amikor már annyi helyre beadtuk a jelentkezésünket, hogy már alig bírjuk számon tartani. Aztán megcsörren a telefon! Ezaz, egy interjú! Felkészülünk és elindulunk a megbeszélt időpontra és helyre. Az idegesség és a nyomás, hogy minél hamarabb állást találjunk viszont nagy úr.

Szóval íme pár tipp, amik biztosan közelebb visznek a célodhoz.

1. Add önmagad!

Akármennyire is fontos, hogy állást találj, még fontosabb, hogy tartós legyen ez a hely. Amikor állásinterjúra mész akkor pedig rád kíváncsiak. Egyre több cég helyez hangsúlyt arra, hogy az általuk képviselt vagy a munkához illő személyiségtípusokat találjon, mint képzettségben passzolót.

2. A ruha

Nyilván az ember nagyjából be tudja lőni, hogy milyen szettben illik menni egy interjúra. Az időjárásnak megfelelően, de mégis elegánsan, de nem kisestélyiben. Olyan ruhát válassz, ami kényelmes és jól érzed magad benne. A kommunikációnk 70% nonverbálisan történik, így akár egy szorosabb, kényelmetlenebb nadrág miatt, akaratlanul rossz képet mutathatsz magadról.

3. Kérdezz!

Bárhova is mész interjúra, nézz utána a cégnek. Olvass kicsit utánuk, hogy mivel foglalkoznak pontosan, hol vannak a kirendeltségek, kik dolgoznak ott. Ha esetlegesen ilyen információ is elérhető akkor én leszoktam csekkolni őket facebookon. Ajánlom kedves Olvasó te is tégy így. Bár szakmaiatlan, ne aggódj, ők is lecsekkolnak téged. Az interjú végén gyakran felteszik azt a kérdést, hogy van-e esetleg bármi kérdésed. Nos, legyen. De hát mégis mit kérdezhetnék, amikor mindenről szó esett az interjú során és nem jut az eszembe semmi? Kérdezheted.

Íme pár tipp:

• El tudná mesélni, hogy hogy telik egy átlagos nap ebben a pozíciómban?
• Ön mit tekint a legfőbb kihívásnak ebben a pozícióban?
• Milyen személyiségtípusnak képzeli a tökéles jelentkezőt erre a posztra?
• Milyen előrelépés lehetőségei vannak annak, aki ezt a pozíciót végzi?
• Milyen beillesztési programuk van?

4. Tabu témák

Mint említettem a kommunikáció nagyon fontos! Az, ahogy beszélünk és az, ahogy nem beszélünk. Sosem szabad szidni az előző munkahelyed. Még akkor sem, ha jogos lenne. Félreértés ne essék, nem szabad hazudni arról, hogy miért váltunk vagy váltottunk munkahelyet egyszerűen mindennek van egy sokkal szebb kifejezési formája.

5. Amikor a HR-es kérdez

Na igen, ezek azok a kérdések, amiktől a falra tudunk mászni. Legszívesebben mindenki inkább odaszólna valami frappánsat ilyenkor a kérdezőnek, de érdemes vissza fogni magunkat, hiszen egy frappáns válasszal jó pontokat is gyűjthetünk.

Ezek a következő kérdések.

  • Hol képzeli el magát a következő öt évben?
  • Miért hagyta ott az előző munkahelyét?
  • Mondjon három jó és három rossz tulajdonságot.
  • Miért szeretne nálunk dolgozni?

6. Helyzetfelmérés

Bár ezzel mindenki tisztában van, mégis érdemes megemlíteni a kommunikációt. Talán ez az, ami egészen kiskorunkon át belénk ivódik, hogy megtanulunk bizonyos helyzetekben viselkedni. Megszólítani valakit hivatalos helyen, akár a bankban vagy a hivatalban. Míg gyerekként még gyakorlatilag mindenki idősebb nálad, addig ez idővel nyilván meg fog változni. Előfordulhat, hogy egy interjún nálad jóval fiatalabbak, vagy idősebbek interjúztatnak. Minden esetre érdemes szemelőt tartani a generációs különbségeket.

7. Bérigény

Sajnos elterjedt dolog a világban, hogy nem illik a fizetésről kérdezgetni a másikat. ,, Sose kérdezz meg egy nőt a koráról, egy férfit a fizetéséről” szól a mondás. Sajnos véleményem szerint ez egy nagyon rossz szokás. Nyilván nehéz belőni a béreket. A nők hajlamosabbak alámondani az átlagnak, míg a férfiak fölé. Íme pár tényező, ami segíthet abban, hogy ha megkérdezik, milyen bérigényed van, be tudd lőni az összeget. Vidéken vagy a fővárosban keresel állást? A környékeden milyen a foglalkoztatottak aránya? Mennyi tapasztalatod van? Van végzettséged és ugye mi a poszt maga?

8. Tesztek ezerrel

Túl vagy az első interjún, majd behívnak még egyszer. Ilyenkor vagy ugyanazt kell elmondani, mint az előzőn, csak más embereknek, vagy tesztelnek. Ilyenkor
szokott előjönni az a kérdés, hogy akkor válthatunk angolra vagy németre vagy ami éppen kell. Vagy, a nyissa meg a következő Excel filet és végezze el a feladatokat. Ilyenkor mindenki ideges és próbál a tőle telhető legjobbat nyújtani. Érdemes úgy hozzáállni ezekhez a feladatokhoz, mint gimiben. Mély levegő. Olvasd át nyugodtan a kérdést, amit nem tudsz hagyd ki, ha van idő visszatérsz rá.

A másik ilyen a személyiség vagy IQ tesztek, amiket őszintén nem kedvelek. Ugyanis egy igazi IQ teszt kitöltése körülbelül egy nap, rengeteg feladattal és még beszélgetős résszel is meg van toldva. A személyiség teszt esetén pedig ugyanez a helyzet. Ahhoz, hogy reális eredményt kapjon a munkáltató egy legalább fél órás személyiségtesztet kellene elénk rakni. Viszont ezeket a pszichológusok nagyon ritkán engedik ki a kezeik közül. Online is nagyon ritkán, vagy csak angolul elérhetőek. De ez csak a probléma egyik része. A másik, hogy sok esetben ezen tesztek eredményére alapozzák a kiválasztást a munkaügyes kollégák. Holott ez egy nagyon rossz irány. Hiszen egy részeredményt, egy pillanatnyi metszete az életednek vesznek fix pontnak. Ezek az eredmények mindig csak irányt mutathatnak, de eredményt sose.

Beillesztési protokol

9. Nonverbális kommunikáció

Mikor behívnak, húzd ki magad, nem szabad begörnyedni, kezeket a test mellé. A széket középre húzd és próbálj szembe ülni mindenkivel. A karod legyen a szék támláján vagy melletted, de
ne kulcsold össze. Táska vagy telefon ne legyen a kezedben vagy az öledben. Nézz mindig arra, aki beszél. Mikor kérdeznek érdemes kicsit várni míg válaszolsz, gondold át a válaszod. Így
nem lesz baj.

10. Hol van az a HR-es aki tudja…

Ha túl vagy az interjún jön a hosszas várakozás, hogy vajon felvesznek-e? Ez a bekezdés nem tipp, inkább egy kis jó tanács lenne. Sajnos a munkakeresés nagyobb része szerencse, mint ahogy ez kellene. Nem tudhatjuk éppen, hogy keltek fel a vezetők, lehet valaki, akinek kicsivel több tapasztalat van egyből utánunk jön, vagy egyszerűen nem voltunk szimpatikusak. Sose tudjuk meg ilyenkor az elutasítás indokát. Viszont ez is csak a nagy számok törvénye. Adjuk be minél több helyre és előbb utóbb úgyis felvételt nyerünk az egyik helyre.

10+1 Időzítés, az én kis tippem

Nyilván nem szabad késni egy állás interjúról, hiszen az nagyon rossz képet fest rólad. Azt, hogy sokkal előbb érkezel szintén nem szokták kedvelni. Viszont én azt ajánlom, hogy lődd be középtávon. Érkezz 20-25 perccel előbb. Talán ez az az időintervallum amikor még nem baj, hogy előbb ott vagy és még leültetnek. Ez viszont a te pillanatod. Ugyanis figyelhetsz. Meglesheted a dolgozókat, hogy hogy viselkednek, hogy kommunikálnak egymással, akár a feletteseikkel. Ez pedig neked fog segíteni a döntéshozásban, hogy valóban szeretnél-e az adott
helyen dolgozni.

Nyilván egy állásinterjú sorozat kevés ahhoz, hogy eldöntsd milyen a munkahely, és ezt el is kell fogadni, hogy ha esetlegesen ajánlatot kapsz sose lesz minden információd meg a cégről, mármint, ami a döntésedet elősegítené. Viszont érdemes a megérzéseidre is hallgatni és a meglévő tapasztalatidra. Sokszor nem a semmire jeleznek be az ösztönök. Viszont, ha megvan a munka akkor jöhet a következő lépés méghozzá az Onboarding azaz megérkezel a fedélzetre és csapattag leszel, de erről egy következő írásomban olvashatsz.

 

Ignácz Ildikó – Allasorias.hu/Blog

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek